Nema lijeka za -bolesno-, porodično pravosuđe BiH! Osumnjičena za prostituciju uskoro sudija??


Nema lijeka za -bolesno-, porodično pravosuđe BiH! Osumnjičena za prostituciju uskoro sudija??

Sanela Čajić (brat je tuzilac Damir, a bratova žena Asmira sudija u tuzlanskom sudu), treba da bude izabrana za sudiju u Gradačcu. Očekuje se da bude izabrana na narednoj sjednici.

Sanela Čajić, koja je svojevremeno u seks aferi vezanoj za Pravni fakultet u Sarajevu, odjeljenje u Tuzli, privođena zbog prostitucije, ovih dana se nalazi pred izborom za sudiju suda u Gradačcu! Nije li to najbolja slika našeg pravosuđa – sumnjičene za prostituciju postaju sudije???!!! Portal Ekran.ba je već pisao o Saneli Čajić i njenoj “pravosudnoj karijeri“, za koju se opravdano postavlja pitanje nije li izgrađena na – prostituciji?!
Ko može imati povjerenje u takvu sudiju? Izgleda jedino VSTV, koje je odavno od sebe napravilo javnu kuću i prostituciju svake vrste uvelo kao način rada u bh pravosuđu. Ipak, činjenica da neko ko je bio sumnjičen za prostituciju konkurira za izbor na pravosudnu funkciju, zaista je krajnje porazna po pravosuđe i predstavlja dokaz da je VSTV odavno trebalo rasformirati!

Izvor: ekran.ba

Općinski sud Tuzla: Za stručnu saradnicu imenovana Sanela Čajić koja je u aferi sa profesorima privođena zbog prostitucije/17.02.2019.

Čajićka je prije nešto od više deset godina bila privođena u tužilaštvo u Tuzli zbog veze sa podvođenjem studentica na seksualne odnose sa profesorima.

Kako je tada saopćeno za nju i njenu kolegicu Šejlu Ledenko, koja je također privedena, sumnjalo se da “su zajedno sa prije desetak dana uhapšenim Jasminom Mušićem… učestvovala u navođenju na prostituciju svojih kolegica”.

Nakon izbora Gordane Tadić za glavnu tužiteljicu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i imenovanjem Dalide Burzić novom sutkinjom Suda BiH, pomalo se nazire “strategija” i “logika” kojom se služe Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH: nakon svakog skandala na koji se naroguši javnost i bez riječi ostane struka, odmah lansiraju sličan, ili nešto manji skandal, koji će pomoći da se prehodni zaboravi, skloni pod tepih. Tako se ovih dana javnosti učinilo kako imenovanje nesposobne, stranački umrežene Tadićke i nije toliko strašno, koliko je iritantno napredovanje u struci šefice sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Burzićke, valjda najneomiljenijeg lica pravosudne zajednice u BiH protiv koje se vodi disciplinski postupak zbog nesavjesnog rada.

I dok se javnost i mediji ponovo pitaju da li može gore od goreg, VSTV se uredno potrudi da pokaže da može i da dno koje je dotaklo pravosuđe, zahvaljujući i članovima VSTV-a, ima i svoj podrum!

Milan Tegeltija i njegova poslušna družina iz VSTV-a, su ovih dana, kako je navedeno “uzimajući u obzir kriterije poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti….ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda…”, imenovali Sanelu Čajić za stručnog saradnika u Općinskom sudu Tuzla. 

Javnost u Tuzli, ali i široj okolini u koju spadaju u Živinice, rodno mjesto Tegeltijine zamjenice i glasnogovornice Ružice Jukić, poznaje “nepristrasnost van posla” nove stručne suradnice Sanele Čajić. Čajićka je prije nešto od više deset godina bila privođena u tužilaštvo u Tuzli zbog veze sa podvođenjem studentica na seksualne odnose sa profesorima. Kako je tada saopćeno za nju i njenu kolegicu Šejlu Ledenjak, koja je također privedena, sumnjalo se da “su zajedno sa prije desetak dana uhapšenim Jasminom Mušićem… učestvovala u navođenju na prostituciju svojih kolegica”, piše Slobodna Bosna.

Međutim, podsjećamo da je i brat Sanele Čajić, Damir Čajić u martu 2017. godine kao tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona privremeno udaljen od vršenja dužnosti tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona do okončanja krivičnog postupka pokrenutog optužnicom Kantonalnog tužilaštva Posavskog kantona, koja je potvrđena od strane Općinskog suda u Orašju. 

Izvor: tuzlanski.ba/17.2.2019.

DEBAKL TUZLANSKE SEKS AFERE: Poništena presuda Lučiću, Durmišević oslobođen zbog zastare

Foto: Bportal

Kantonalni sud u Tuzli je u drugostepenom postupku poništio presudu profesoru Pravnog fakulteta Sarajevo Zdravku Lučiću uslovno osuđenom za upisivanje ocjena studenticima koje nisu polagale ispit. Profesor istog fakulteta Enes Durmišević u potpunosti je oslobođen optužbi jer je predmet otišao u zastaru. Pravosudnim je vratolomijama svojevremena velika seks afera tako u potpunosti zatomljena

Potvrđene su odavno izrečene sumnje da akteri afere na tuzlanskom odjeljenju Pravnog fakulteta Sarajevo nikada neće biti kažnjeni. O tome je Žurnal davno pisao. Predmet nazvan "Diploma" trebao je razotkriti široku mrežu seksualnog iskorištavanja studentica zarad upisivanja prolaznih ocjena, ali i imena onih koji su kod profesora intervenisali za polaganje ispita svoje djece, rodbine ili prijatelja. Među njima je veliki broj upravo osoba iz pravosuđa, tužilaca i sudija. Podsjetimo, što je kraće moguće, na početke te afere koja je u javnost dospjela tokom 2009. i 2010. godine. Advokat Faruk Balijagić je tada uputio anonimno pismo Antikorupcijskoj komisiji Tuzlanskog kantona čiji je u to vrijeme bio član. Njegovi motivi nisu bili zadovoljenje pravde nego ljutnja što njegova kćerka nije položila ispit za koji je prema navodima istrage platila posredniku Jasminu Mašiću, vozaču nekoliko profesora pravnog fakulteta iz Sarajeva koji su predavali na odjeljenju u Tuzli. A u prijavi su navedeni profesori Bajro Golić, Zdravko Lučić, Enes Durmišević te Fuad Saltaga.

Ublažavanje optužbi

Žrtveno jagnje afere bio je i ostao vozač Jasmin Mašić, osuđen na godinu dana zatvora zbog prevare studenata, ali ne i navodenja na prostituciju i uzimanje mita. Optužnica mu je ublažena tokom suđenja i prema njoj su navedeni profesori seksualno iskorištavali samo strane državljanke - prostitutke, a uzimanje mita od strane Jasmina Mašica ocijenjeno je kao prevara. Već tada je bilo jasno da će prevagnuti uticaj profesora i da sve ide ka tome da budu amnestirani, iako su postojali brojni dokazi i svjedoci. O tome kako su kod profesora ispiti polagani za seks, druženje, novac ili putem drugih usluga u saslušanjima su priznali već pomenuti Jasmin Mašić, te "studentkinje" Alisa Sarajkić, Šejla Ledenko, Jovana Zoljić, Selma Mešić, Alma Husarkić i mnogi drugi.

"Bilo mi je stalo da završim fakultet. Otišla sam sa Zdravkom u sobu u kući kod Zumre i tu smo imali spolni odnos. Sa Zdravkom sam se sastala još nekoliko puta i tada nismo imali spolni odnos nego smo samo sjedili. Za ovo što sam imala spolni odnos sa Zdravkom, Zdravko mi je dao, to jest, upisao u indeks ocjenu 10 iz predmeta Pravne kulture. Ocjenu mi je upisao na fakultetu", navela je tokom saslušanja u januaru 2009. godine Alma Husarkić.

Studentica Selma Mešić svjedočila je i o tome kako su neke njene kolegice kod profesora Enesa Durmiševića polagale ispite u zamjenu za druženje i seks.

"Konkretno ja znam Sanelu, Šejlu, Trokić Selmu. Sve tri njih su bile dobre sa profesorom Durmišević Enesom. Znam da je Sanela izlazila sa Jaskom, to mi je ona rekla, a u Hotelu Tuzla se sastajala sa profesorima i sjedila u Nacionalnom restoranu sa profesorom Durmiševićem", dio je iz njenog iskaza koji je u posjedu Žurnala.

Pompezno najavljena istraga je krahirala. Profesori Bajro Golić i Fuad Saltaga su preminuli. Preminula je 2011. godine i nadležna tužiteljica tuzlanskog tužilaštva Dijana Milić. Sve je ukazivalo da nije izdržala brojne pritiske koji su dolazili sa raznih strana, jer je istraga počela da stagnira te preusmjerava sa glavnih aktera. Pri tome ne treba zanemariti ni opstrukcije unutar tužilaštva na ovom predmetu, koje su provodili kantonalni tužioci Šesenam Čosić, Dragan Radovanović i Stjepan Čačić. Žurnal je o predmetu Diploma svojevremeno opširnije pisao.

Usluge utjecajnim ljudima

Profesor Zdravko Lučić je u svojoj izjavi istražiteljima oktobra 2009. godine naveo brojna imena uticajnih, visokopozicioniranih ili moćnih osoba koje su kod njega posredovale za polaganje ispita svoje djece, rođaka, prijatelja. Tu su imena političara, univerzitetskih profesora, sudija, tužilaca, advokata i novinara. U ovome treba možda i tražiti razloge za daljnja dešavanja.

Prošle godine su preostala dvojica optuženih provostepeno osuđena i to Enes Durmišević uslovno na četiri mjeseca i Zdravko Lučić uslovno na sedam mjeseci sa rokom od dvije godine. Njihovi advokati su odlično iskoristili sve propuste tužilaštva, ali i sudskog vijeća Općinskog suda u Tuzli, koje su svjesno ili ne počinili.

Enesu Durmiševiću je početkom januara ove godine nastupila zastara u ovom predmetu, jer za deset godina od počinjenja djela za koje je optužen, spolni odnošaj zloupotrebom položaja, nije pravomoćno osuđen. To čak advokati nisu ni naveli žalbi, već je to uočilo drugostepeno vijeće. Tako je u potpunosti oslobođen optužbe.

Presuda Zdravku Lučiću je poništena i određeno je ponovno suđenje. I ova je presuda poništena iz proceduralnih razloga, odnosno propusta tužilaštva i prvostepenog vijeća. U obrazloženju presude navedeno je kako je prvostepeni sud propustio upozoriti svjedokinje Šejlu Ledenko, Almu Husarkić i Jelenu Hribar-Hadžić da svjedočenjem i same sebe optužuju, a nisu imale imunitet od krivične odgovornosti. Pored ovog utvrđeno je još niz proceduralnih propusta poput neovlaštenog pretresa prostorija na Pravnom fakultetu.

Kako god, ako je nekada i postojala vjera u pravni sistem koji će dosljedno razotkriti aferu seksualnog iskorištavanja studentica u Tuzli, sada je definitivno nestala. Navedeni profesori i dalje predaju na Pravnom fakultetu. Odgovornosti onih koji su istragu i proces neuspješno vodili, sigurno neće biti.

Piše: Amarildo Gutić
Foto naslovna: bljesak.info/Ilustracija
Izvor: zurnal.info/21. listopad 2016.

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter