Neki nas podržali, nešto smo pokrali i sad samo -guli-! Struja skuplja, Elektroprivreda ne odgovara na pitanja


Neki nas podržali, nešto smo pokrali i sad samo -guli-! Struja skuplja, Elektroprivreda ne odgovara na pitanja

Iz Elektroprivrede Republike Srpske nisu odgovorili na pitanja Gerila info, poslana 17. novembra, a u vezi sa najavom poskupljenja električne energije za građane Republike Srpske koji troše više od onoga što je procjenjeno kao normalna potrošnja.

Poskupljenje električne energije u Republici Srpskoj najavio je, nedavno, Milorad Dodik. On je to rekao nakon što je odlukom Centralne izborne komisije izabran za novog predsjednika Republike Srpske. Poskupljenja je najavio i direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

“Nije riječ o klasičnim poskupljenjima, to je samo domaćinski odnos ERS prema domaćinstvima i privrednicima. Moramo da zaštitimo onoga koji štedi ali i da naplatimo onome koji troši više, nije ovo sistem poskupljenja već sistem energetske stabilnosti“, rekao je Luka Petrović u oktobru za SRNU. Petrović je, inače, član SNSD-a.

Poskupljenje struje očekuje se od januara a u Vladi RS pominju tzv. blok tarife koje će da naprave klasifikaciju potrošača. Struja će, tako, da poskupi za one građane koji troše više od 500 kilovata a naročito za one koji će da troše više od 1500 kilovata mjesečno. Poskupljenja neće biti za domaćinstva koja troše manje od 500 kilovata mjesečno. Što je, naročito zimi, u Republici Srpskoj gotovo nemoguće.

Zanimljivo je da se vlast u Republici Srpskoj godinama hvali velikim izvozom električne energije i činjenicom da je priroda Republici Srpskoj omogućila da bude bogata električnom energijom. Poskupljenje “nacionalnog blaga” za građane Republike Srpske je sami tim još više nelogično. Jasno je da vlast Republike Srpske ne razmišlja o smanjenju izvoza kako bi bile zadovoljene domaće potrebe bez poskupljenja. Sa druge strane niko se i ne buni.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter