Neda Kozomara: Prevaranti na kvadrat


Neda Kozomara: Prevaranti na kvadrat

Ovih dana poštari zvone dva-tri puta i dijele po kućama i stanovima plave koverte sa zemljišnim izvodima o pravu na vlasništvo nekretnina.

Detaljan opis s pravnim lijekom. Sve OK, samo nešto nije OK!

U koverti s mojim imenom piše da imam jedan kvadratni metar manje nego što mi je agencija računala kad su mi prodavali stan.

Sjetih se… Nedavno mi je pričao rođak, profesor, da su najčešće sofisticirane prevare kod prodaje stanova od agencija, ili od investitora, takve da prodavac redovno doda jedan kvadratni metar, a to je ni manje ni više već 2.500 KM.

Vrlo elegantno da ne trepnete, daćete “onako” i nepovratno sumu koja je, ruku na srce, poprilična. Za nju možete kupiti namještaj za jednu sobu. Malo je ljudi koji će uzeti metar i razvlačiti ga po nekim zidovima i mjeriti kvadrate. Na taj procenat, lakovjernih, igra se i zasniva. Moja pretpostavka je da se na velike kvadrature ‘ladno dodaju i dva kvadrata!

To nije žamevu (nikad viđeno) već dežavu, samo dok svi dođemo do pameti odnosno pohvatamo sve prevare u rojevima što nas okružuju, prođe život! Džabe naknadna pamet.

Jer, čovjek bi samo upao u veći problem kad bi potražio od prodavca stana nazad taj nepostojeći kvadrat ili 2.500 KM.

Mi smo ipak prvaci svijeta u nekoj disciplini.

Prevarama!

Oni što šibicare, džepare, sjecikese, jajare i slični, oni su bebe za keks i mlijeko prema stambenoj i svakoj mafiji bilo koje djelatnosti u igri velikih brojki.

Nove zgrade, koje su napravljene ovih godina, i sad niču. U prosjeku imaju 100 do 150 stanova.

Ako na svakom stanu ukradu po kvadratni metar (2.500 KM) nije problem ni lošem matematičaru izračunati da je to cifra od 250 do 300 hiljada KM u prosjeku na svakoj zgradi, ne računajući realnu zaradu na prodaji od izgradnje stana.

Nakon 20 godina bavljenja poslom izgradnje i prodaje stanova zar je problem postati milioner?! To što su oni prevaranti na kvadrat… Pa to su kod nas osobe s pedigreom, kontroverzni biznismeni, najtraženiji muškarci na tržištu pokretne imovine.

Sljedeća etapa.

Takvi na svom iskustvu odgajaju podmladak, tačnije uče svoju djecu kako je divno biti lopov u svilenom odijelu s akten tašnom.

“Sine, varaj koga stigneš i budi car!”

Problem nastane kad neki drugi sin bude veći prevarant i u toj utakmici zabije gol u prvom poluvremenu, a onda slijede jedanaesterci! Razmnožiće se silni “prljavi” igrači tako da će se formirati Liga šampiona.

Utakmice bez publike, bez sudije, samo živi zid od naivnih, kao mala prepreka. Ko bude najbolji golgeter o njemu će pričati i aplaudirati mu, sve dok se ne pojavi novi i bolji šuter.

Tako će živjeti u svom kraljevstvu prevara, nesrećno do kraja života.

Piše: Neda Kozomara

Izvor: srpskainfo.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks