Neće biti najavljenog štrajka upozorenja

Neće biti najavljenog štrajka upozorenja

Radnici rudnika i termoelektrane u Gacku odustali su od najavljenog jednočasovnog štrajka upozorenja, koji je trebalo da se održi sutra, a nakon što im je uprava “Elektroprivrede RS” uplatila regres.

Kako za Srpskainfo potvrđuje predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević, koji je i predsjednik Sindikata RiTE Gacko, uprava ERS je prije nekoliko dana promijenila svoju prethodnu odluku da regres bude isplaćen tek u posljednjem kvartalu ove godine, umjesto do 30. juna, kako je predviđeno kolektivnim ugovorom. 

– Isplata regresa je počela u petak u većini zavisnih preduzeća i na taj način je ispoštovan kolektivni ugovor, što smo mi i tražili, te smo zato i odustali od štrajka. Sindikat RiTE Gacko je organizovao i lično potpisivanje zahtjeva svih radnika koji su tražili isplatu regresa. Taj zahtjev je već ispunjen, ali se takođe traži i poštovanje sadašnjeg Kolektivnog ugovora u punom kapacitetu. Od naše uprave smo po tom pitanju dobili odgovor da će se u RiTE Gacko kolektivni ugovor poštovati u punom kapacitetu – kaže Tepavčević.

Po njegovim riječima, oko 90 odsto radnika ovog preduzeća traži i da uprava preduzeća podrži zahtjeve sindikata da se nijedno pravo radnika ne umanji u novom kolektivnom ugovoru, a takav stav očekuju i od uprava ostalih zavisnih preduzeća.

Pregovori o novom kolektivnom ugovoru trebalo bi da počnu narednog mjeseca. 

Podsjećamo, sindikalni odbor RiTE Gacko je 19. juna donio odluku po kojoj je trebalo da stupe u štrajk upozorenja 30. juna, a jednočasovna obustava rada istovremeno je planirana i u RiTE u Ugljeviku. Ovakve odluke sindikati su donijeli zbog odluke uprave ERS da ne isplati radnicima regres do 30. juna, ali i drugih zahtjeva.

Još nema potvrde da li od štrajk odustaju i radnici u Ugljeviku.

Izvor: srpskainfo.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks