Nebojša Vukanović: Minimalac, inflacija i novi talas otpuštanja radnika (Foto/Video)


Nebojša Vukanović: Minimalac, inflacija i novi talas otpuštanja radnika (Foto/Video)

Bilo bi dobro da se konkretnim mjerama nastoji uhvatiti priključak sa Evropskom Unijom i razvijenim zemljama kada su u pitanju uslovi rada, visina ličnog dohotka i položaj radnika, da se povećavaju plate i položaj zaposlenih kod nas, ali nažalost jaz je sve veći. Populistička mjera Vlade Republike Srpske donesena je ad-hok, jer je tako naredio Dodik, a pitanje je kakve će biti posledice.

Naravno da treba povećati minimalac i plate, ali na zdravim osnovama. Vlada treba da smanji namete, prije svega doprinose na dohodak, poreze i pomognu privrednicima, prestane da ih dijeli na privilegovane i one koji nisu dio klijentelističke mreže i one koji su izloženi nelojalnoj konkurenciji, jer sadašnji ambijent je užasan i samo dovodi do smanjenja i gušenja privredne aktivnosti.

Bojim se da će povećanje minimalca na ovakav način, dovesti do novog talasa inflacije, jer će mnogima ovo biti izgovor da povećaju cijene usluga, tj otpuštanja radnika i zatvaranja privrednih subjekata. Mnogi radnici mi se javljaju, od tekstilne firme Mraz iz Nevesinja, gdje je polovina radnica poslata kući i dobila otkaz, do Brčkog, Banjaluke..

Takođe jedan od problema je što privatnici koriste situaciju i bliskost sa vlastima, poput recimo najbogatijeg Kaje do mnogih drugih, i sve radnike prijavi na minimalcu, od čistačica do direktora, i tako oštećuju i radnike i državu. Treba uvesti različite platne razrede, jer svaki posao i zanimanje treba poštovati, ali nije prirodno da nekvalifikovani radnici i inženjeri imaju istu platu, ili da je svega stotinjak maraka razlika u plati između higijeničarke i medicinskih sestara u bolnici.

Detaljnije o ovom važnom pitanju u video prilogu …

 

Autor: Nebojša Vukanović
Video: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter