Nebojša Vukanović: Jutro poslije zemljotresa u Hercegovini koji je odnio jednu žrtvu (Foto/Video)

Nebojša Vukanović: Jutro poslije zemljotresa u Hercegovini koji je odnio jednu žrtvu (Foto/Video)

Sinoć oko 23 časa snažan zemljotres pogodio je Trebinje, južnu Hercegovinu i okolinu, uplašio građane ali na sreću nije bilo većih posljedica, nema povrijeđenih i veće štete.

Nezvanično, epicentar zemljotresa bio je u selu Strupući kod Berkovića, a jačina nezvanično oko 6 stepeni po Merkalijevoj skali, u hipocentru na površini.

Uskoro će se znati koliko je stepeni bilo u epicentru. Zemljotres se osjetio u cijeloj Hercegovini, a manja šteta na objektima zabiljeđena je u Mostaru.

Prije tačno mjesec dana, 21-og marta ove godine, dogodio se zemljotres sa epicentrom u Trebinju ali je bio dosta slabijeg intenziteta, i većina građana gotovo ga i nije osjetila.

Mediteran se nalazi na dodiru dvije tektonske ploče, Afričke i Evropske, i zbog toga su na ovom prostoru česti zemljotresi.

Izvor: nebojsavukanovic.info

Jutro poslije zemljotresa u Hercegovini koji je odnio jednu žrtvu

Snažan zemljotres koji je sinoć pogodio Hercegovinu nažalost odnio je jednu žrtvu.  U Stocu je nažalost od zemljotresa i odronjenog kamena poginula djevojka, 27-ošnja Elmira Sefo.

Zemljotres se najjače osjetio u Stocu, Berkovićima, Ljubinju i okolini, gdje je i bio epicentar, a na objektima je pričinjena materijalna šteta. U zemljotresu su oštećene privatne i javne kuće i objekti, a veća oštećenja je pretrpila i zgrada Skupštine opštine Ljubinje, sagrađena još u vrijeme Austrougarske.

 

U potresu je oštećena i nova zgrada Vatrogasnog doma u Trebinju, koja je nedavno sagrađena.

Takođe na putu Trebinje -Ljubinje kroz Popovo polje odronila su se veća kamenja, ali nije bilo saobraćajnih nezgoda.

Zemljotres jačine 5,7stepeni  po Rihteru jedan je od najjačih Hercegovini u poslednjih nekoliko decenija, možda i od 1979. godine, i tema je svih razgovora u Hercegovini. Mnogi su se uplašili i proveli besanu noć i nadaju se da se neće ponoviti novi snažniji potres.

 

Piše: Nebojša Vukanović
Foto naslovna: Nova BH
Video: RTRS vijesti/Al Jazeera Balkans/youtube.com
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter