Nebojša Vukanović: Garaža je pola zdravlja - Hercegovcima dosta i malo čaja

Nebojša Vukanović: Garaža je pola zdravlja - Hercegovcima dosta i malo čaja

Zdravstveni sistem krvari, rekao je u svom ekspozeu „premijer“ Radovan Nejaki Višković i najavio promjene u zdravstvu, oporavak i zaustavljanje krvarenja ali je ono nažalost postalo još obilnije. Neke stvari i potezi su toliko nevjerovatni i ludački da se treba zapitati da li imaju imalo razuma oni koji donose sulude odluke. Jedna od njih je i  gradnja nekakve garaže za Klinički centar Banjaluka vrijedne nevjerovatnih 35 miliona maraka, donesena u jeku pandemije!?

Da li je moguće da neko baca ovolike milione na beton u vrijeme kada se od Srbije prose steroskopi i stalci za infuziju, jer ih naše bolnice nemaju! Da li je moguće da zdravstvo i Univerzitetski klinički centar duguju milijarde a da se novac baca na podzemne garaže? Zar nema pametnijih poslova, boljih i važnijih investicija, od suludih i nepotrebnih projekata koji se rade kreditima kako bi moćnici u korupcionaškim poslovima izvukli što više novaca u privatne džepove? Zašto svi neimari Srpske dolaze iz Laktaša?

Činjenica da famoznu garažu vrijednu 35 miliona maraka gradi firma „Marković-invest RM“, čiji je vlasnik Rade Marković, školski drug i Dodikov komšija iz Laktaša koji je gradio bolnicu „Srbija“ u Istočnom Sarajevu, jasno govorio o čemu se radi, kako su posao i izvođač odabrani. Cijena bolnice „Srbija“ je bila nevjerovatnih skoro 2 800 evra po kvadratu, čak 3 puta skuplja nego gradnja slične u Nišu i Srbiji, a niko nikada nije dao odgovor zašto je cijena tako visoka i u čijim džepovima je završio višak najmanje pola ili dvije trećine investicije, niti je zarobljeno pravosuđe reagovalo? Marković je trebao da gradi bolnicu i u Doboju, ali su konce pomrsili „viši interesi,“ kombinacije i Kinezi, pa su garaže u Banjaluci neka vrsta kompenzacije dvorskom neimaru.

Za 35 miliona maraka, na državnom zemljištu, moglo se izgraditi oko 500 stanova širom Srpske, koji bi se bez naknade dodijelili ljekarima uz uslov da ostanu da rade u bolnici, postanu vlasnici 1/1 nakon 10 ili 15 godina rada,  i tako bi se donekle riješio problem odlaska ljekara u inostranstvo. Poštenim javnim nabavkama sa 35 miliona maraka mogla se nabaviti oprema za dijagnostiku i liječenje širom Srpske, jer nije Banjaluka jedini grad u Srpskoj!

Hercegovina je i u zdravstvu, kao i sa putevima, privredi, investicijama, slijepo crijevo Srpske u koje dolaze samo potrošeni stari aparati, dok se stotine miliona maraka izdvojilo za gradnju i opremanje bolnica u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu.. Živi li u Hercegovini stoka ili ljudi, trebaju li nama veterinarske stanice ili savremene bolnice? Da li mi u Trebinju i Foči treba da koristimo zastarjele uređaje, poput zastarjele magnetne rezonance od pola „Tesle“, koja ništa ne može da primijeti, stvara lažnu i pogrešnu sliku i dijagnozu, dok ostali koriste novu od 3 „Tesle“! Razlika između ovog prastarog aparata i savremenih uređaja je kao između „fića“ i „juga“ i novog mercedesa.

Bolnicu u Nevesinje sagradio je pokojni Labalo, srpski dobrotvor iz Amerike, a ne Vlada, koja se hvali investicijom a dala je svega milion za završetak objekta, jer je pare nekažnjeno uzelo propalo Neimarstvo, i sa tim milionom završavaju se gotovo sve kapitalne investicije u zdravstvo za građane Srpske koji žive južno od Sarajeva pa sve do Trebinja! Jesmo li mi ovdje građani drugog ili trećeg reda pa je važnije nakon stotina miliona evra uloženih u KBC graditi nekakve podzemne garaže u Banjaluci nego nabaviti savremenu opremu u bolnicama u Trebinju i Foči?

Dosta je maćehinskog odnosa i pljačke, i neće više proći nekažnjeno sramno ponižavanje Hercegovine na sve načine, od zdravstva, puteva, investicija do kadrovnih rješenja jer smo mi jedina regija bez pametnih i sposobnih ljudi, koja nema nikog ko bi bio pomoćnik ministra a ne ministar u Vladi već više od 10 godina.

Vrijeme je da Hercegovci dignu napokon glavu i kažu DOSTA JE BILO!

 Piše: Nebojša Vukanović

Izvor: http://nebojsavukanovic.info/

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks