Ne pokušavajte da povećavate organ, možete se žestoko razočarati

Ne pokušavajte da povećavate organ, možete se žestoko razočarati

Operativni zahvati povećanja penisa ne uspevaju i mogu da budu veoma rizični, pokazala je najnovija studija u petak, objavljena u časopisu Sexual Medicine Reviews.
Studija je obuhvatila i meta analizu ukupno 1.192 muškarca u 17 različitih studija. Reč je o muškarcima koji su se podvrgavali 21 hirurškom i nehirurškom zahvatu povećanja veličine penisa. Prema studiji, ti operativni zahvati nisu bili uspešni i često su izazivali komplikacije.

U nehirurškim zahvatima, uz upotrebu produživača, u nekim slučajevima je zabeleženo povećanje penisa, ali manje od dva centimetra.

U zahvatima sa injekcijama kod kojih se "povećava obim, zabeležene su velike stope komplikacija". Zahvati vakuumskom pumpom "nisu doveli do povećanja", navodi se u studiji.

Kod hirurških zahvata koji podrazumevaju presecanje suspenzornog ligamenta i presađivanje tkiva, neki su muškarci "zabeležili znatno povećanje veličine".

Ipak, nijednu od tih tehnika druge strane nisu potvrdile kao uspešne. Osim toga, komplikacije su bile česte, navodi se u studiji.

"Dokazi o povećanju malih penisa kod normalnih muškaraca su retki i lošeg kvaliteta. Hirurški zahvati i injekcije bi trebalo da budu poslednja mogućnost" u povećavanju veličine penisa, navodi se u studiji.

 

Foto naslovna: Ilustracija/Depositphotos/iprachenko
Izvor: Sexual Medicine Reviews/Hina/TPORTAl/b92.net