Ne možete pobjeći - Ovako hvataju presretači na cestama u BiH - Mostarcu kazna 400 KM


Ne možete pobjeći - Ovako hvataju presretači na cestama u BiH - Mostarcu kazna 400 KM

Na prvi pogled, ova ‘Škoda Superb’ je obična crna limuzina koja krstari na cestama u RS-u.
Ipak, njena unutrašnjost priča sasvim drugu priču. Ovaj automobil kojeg pokreće dizel motor od 170 konjskih snaga i zapremine 2000 kubika, možda nije ‘Porsche’ ili ‘BMW’, ali se do sada pokazao kao više nego dovoljan da stane u kraj onima koji voze prebrzo.

Policajci koji upravljaju njime ne otkrivaju koji joj je maksimum, ali kažu da je najbrži kažnjeni vozač išao preko 210 kilometara na sat.

Policija Republike Srpske od juna mjeseca ove godine raspolaže sa dva presretača, a ekipa “ATV-a” je išla u patrolu presretačem sa službenicima PU Gradiška.

Škoda patrolira Krajinom i zapadnim krajevima BiH, ‘Hyundai i30’ je zadužen za istok – sve od Bijeljine do Trebinja.

– Sankcionišemo oko 30-ak ljudi. Mi radimo kad nama dolazi iz pravca suprotnog, i kad nas neko prestiže, a možemo da radimo i stacionarno. Tako da, 30-ak imamo prekršaja u smjeni, kaže Predrag Stojčić, policijski službenik PU Gradiška.

Oba automobila su opremljena radarskim sistemom koji djeluje automatski. Čim pored presretača prođe automobil koji ide prebrzo – kamera se pali i fotografiše prestupnika i njegove tablice. Sistem bilježi sve podatke u datom trenutku – kolika je brzina vozila, vrijeme fotografisanja, i lokaciju preko GPS-a.

Ubrzo po izlasku autoput Gradiška-Banja Luka, sivi ‘Passat’ se pojavljuje u retrovizoru. Već izdaleka, policajcima je bilo jasno da vozi prebrzo.

“Dakle, imamo prekoračenje – vozilo ‘Passat’. Primjetio nas je. Obilazimo ga, palimo info tablu na kojoj piše ‘stop policija pratite nas’ i sad tražimo mjesto na kojem ćemo bezbjedno zaustaviti vozilo i sankcionisati ga. Dakle, ovdje se prikaže njegova brzina kretanja, ima ograničenje, i naša brzina kretanja. Nakon što zaustavimo vozilo, možemo vozaču predočiti ovu sliku, da se on uvjeri u počinjeni prekršaj”, kaže Perić.

Nakon što je prestignut, vozač ‘Passata’ prati ‘Škodu’. Zaustavljamo se na odmorištu u Romanovcima. Vozač, Mostarac na putu kući, išao je 163 kilometara na sat – tamo gdje je ograničenje 130. Čeka ga najveća kazna, kao sve koji voze 30 kilometara na sat preko ograničenja – moraće da plati 400 KM, ostaje bez vozačke dozvole na dva mjeseca, a u dosije mu se upisuju dva kaznena boda.

Malo kasnije, prelaze na magistralni put. Na području Nove Topole, mimoilazi nas crvena ‘golf četvorka’. Brzina – 79 kilometara na sat, srećom po vozača, samo 19 iznad ograničenja, što znači i najmanju kaznu, 50 maraka, odnosno 25 ako plati u narednih osam dana. Ali, osim kažnjavanja – ključna uloga presretača je prevencija prebrze vožnje.

“Kad presretač dođe prvi dan kod nas, uvijek ima najviše prekršaja taj dan. Svaki idući dan se smanjuje broj prekršaja. Samim tim, pojavom, kada vide presretač, oni uspore i drže se ograničenja. Uglavnom kad vide, svi usporavaju, pošto ne znaju oni za kim mi idemo, ko je počinio prekršaj”, rekao je Perić.

Vozača ima i domaćih i stranaca. U slučaju da nemaju bh. dokumenta, idu sa patrolom do najbliže pošte da odmah plate kaznu. Nema ljudi koji pokušaju da im pobjegnu ili da se trkaju sa njima, kažu policajci. Čim vide crnu ‘Škodu’ da im se približava u retrovizoru, većina vozača shvati ko je u pitanju. Policajci podsjećaju da, uprkos moćnoj mašini kojom upravljaju, i oni moraju da poštuju sve propise, jer ako voze preko ograničenja – radar ne funkcioniše.

Piše: A.V.
Foto naslovna: Presretač/Screenshot
Izvor: atvbl.com/haber.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks