Ne isključujemo upotrebu sile kao odgovor na vojnu prijetnju (Prilog - srodne vijesti/Video)

Ne isključujemo upotrebu sile kao odgovor na vojnu prijetnju (Prilog - srodne vijesti/Video)

Neki susedi Belorusije pokušavaju da stvore raskol između Moskve i Minska. Minsk ne isključuje upotrebu sile kao odgovor na direktnu vojnu pretnju spolja, izjavio je pomoćnik ministra odbrane za pitanja međunarodne vojne saradnje Oleg Voinov. - Između ostalog, ne isključujemo i upotrebu sile, prilikom reagovanja na direktne vojne pretnje u okviru postojećih sporazuma na liniji Savezne države (Rusije i Belorusije) i Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti u slučaju otvorene vojne agresije protiv Belorusije i izbijanja vojnog konflikta - naveo je Voinov.

On je dodao da neki susedi Belorusije pokušavaju da stvore raskol između Moskve i Minska. Voinov je direktno optužio EU, Poljsku i Litvaniju da podstiču destabilizaciju situacije u Belorusiji. On je naglasio da Minsk ceni podršku strateškog saveznika Rusije u ovoj situaciji, kao i podršku Kine, svog "gvozdenog brata". - U uslovima unutrašnje nestabilnosti, pomoći graničnih i drugih zemalja, destabilizacija situacije u našoj zemlji menja odnos prema spoljnim faktorima. A ono što prethodno u trenutnim uslovima nismo smatrali pretnjom, poprima sasvim drugo značenje - rekao je u svom članku objavljenom na veb stranici Ministarstva odbrane.

Izvor: srbijadanas.com

AVIONI, DRONOVI, VOJNI BRODOVI: Ukrajinci gomilaju snage na granici sa Belorusijom, sukob je neminovan (VIDEO)

Dužina ukrajinsko-beloruske granice iznosi više od 1.000 kilometara i ona prolazi kroz pet ukrajinskih oblasti. Avioni, dronovi i vojni brodovi će ojačati belorusko-ukrajinske granice, saopštila je Pogranična služba Ukrajine. Granicom će patrolirati i mobilni odredi u službenim vozilima, a biće prisutni i graničari sa psima.

VIDEO: 

 

Ukrajinska služba objašnjava ovakvu koncentraciju snaga na ranije bezbednom području potrebom da se "spreče prekršaji i da se ne dozvoli bilo kakva provokacija, nestandardna situacija, uključujući nelegalni prelazak granice".

Dužina ukrajinsko-beloruske granice iznosi više od 1.000 kilometara i ona prolazi kroz pet ukrajinskih oblasti.

U poslednje vreme zaoštreni su odnosi između Belorusije i Ukrajine. U avgustu je Kijev saopštio da "zamrzava" sve procese i kontakte sa Minskom i da će ih nastaviti čim se ubedi da to neće doneti neke gubitke zemlji. Nakon toga je MIP Ukrajine vratio je na konsultacije svog ambasadora Igora Kizima. Ipak, kasnije je bilo saopšteno da Ukrajina ne vidi razlog za puni prekid diplomatskih odnosa sa republikom.

Video: The Kremlin Stories/youtube.com

Izvor: srbijadanas.com

PUTIN PUSTIO LUKAŠENKA NIZ VODU? Da li je ovo kraj vladavine beloruskog predsednika, ovo su PRVE PORUKE SA SASTANKA

Foto: Reuters/Vladimir Putin-Aleksandar Lukašenko

Sudbina Belorusije neizvesna. Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se u rezidenciji u Sočiju sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

VIDEO:

 

Na početku sastanka ruski lider je istakao da Belorusija mora sama da se izbori sa situacijom nastalom nakon predsedničkih izbora. - Vidimo, naravno, svi znamo šta se dešava u Belorusiji i unutrašnje političke događaje povezane sa ovim izborima. Vi dobro znate naš stav. Mi smo za to da sami Belorusi, bez ikakvih podsticaja i spoljnih pritisaka, mirno i međusobnim dijalogom razjasne ovu situaciju i donesu zajedničku odluku o tome kako dalje da rade - rekao je Putin.

Putin je na početku sastanka izjavio da je logičan i pravovremen predlog da se počne rad na ustavu zemlje. - Znamo za vaš predlog da se počne rad na ustavu. Mislim da je to logično, blagovremeno i svrsishodno - rekao je Putin.

Ruski predsednik predložio je beloruskom kolegi da uloži napore na obnovi trgovine, koja je opala zbog pandemije. Na početku sastanka, Putin je primetio da u trgovina između zemalja u svetu opada zbog epidemije virusa korona. - Ali u tom pogledu mislim da moramo da uložimo dodatne napore, ne samo da se vratimo na prethodni trgovinski nivo i ekonomske odnose pre krize, već i da stvorimo preduslove za napredak - rekao je ruski lider. - Predlažem da danas usmerimo pažnju na to. Imam određene predloge, čini mi se da je potrebno i na nivou vlada, na nivou ministarstava, odeljenja, pa čak i pojedinačnih preduzeća preduzeti dodatne napore i korake u cilju otklanjanja postojećih problema i stvaranja uslova za napredak - precizirao je Putin.

Prema njegovim rečima, predstavnici preduzeća i ministarstava dveju zemalja nalaze se u stalnom kontaktu. - Tačno je, promenila se vlada u Belorusiji, ali to nam ne smeta da aktivno radimo, pogotovo što je nedavno predsednik Vlade Rusije Mihail Mišustin posetio Belorusiju - naglasio je ruski predsednik.

VIDEO:

 

Putin je naglasio da Rusija ostaje posvećena svim sporazumima sa Belorusijom, uključujući dogovore u ODKB i Saveznoj državi.

On je dodao da Rusija na Belorusiju gleda kao na svog najbližeg saveznika i da će ispuniti sve obaveze koje je preuzela.
Komentarišući zajedničke vojne vežbe, Putin je rekao da će se jedinice Oružanih snaga Rusije nakon održavanja zajedničkih vojnih vežbi sa Belorusijom vratiti se na mesta stalnog raspoređivanja.

Lukašenko: Zahvalan na podršci

Sa svoje strane, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko zahvalio je ruskom lideru i svim Rusima na podršci Belorusiji nakon predsedničkih izbora. - Pre svega, želim da vam se zahvalim... Da se zahvalim ne samo zbog toga što ispunjavamo sporazume, to je prirodno. Postupili ste vrlo pristojno, ljudski. Stoga se lično zahvaljujem vama i svim Rusima, svima onima koji su učestvovali u podršci koju su nam pružili u ovo postizborno vreme - rekao je Lukašenko na početku razgovora sa ruskim predsednikom.

Govoreći o epidemiji virusa korona, Lukašenko je zahvalio Rusiji što je Belorusiju stavila "na prvu liniju u obezbeđivanju vakcina". - Vidite šta se dešava u Evropi. Definitivno je počeo jak drugi talas. Bojim se da će biti jači od prvog. Već vidim ove trendove, pratimo ih. Moram da priznam da u Belorusiji nema ovolike epidemije, kao u Evropi. Ali to ne znači da smo se opustili - rekao je predsednik Belorusije.

Lukašenko je objasnio da se zemlja veoma ozbiljno priprema da joj se ne desi drugi talas. Ono što je ohrabrujuće, "što naši stručnjaci i naučnici primetili je da ovaj virus već nije onakav. Ali, bojim se da će se ovaj virus spajati sa raznim virusima gripa koji lutaju i zato ne treba da se opuštamo".

Foto naslovna: Ilustracija/Profimedia
Video: France 24 English/Wion/youtube.com
Izvor: srbijadanas.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks