Ne dozvoljavamo sniženje cijena - štedite! Džakula u službi Akcizne koalicije SNSD-HDZ-SDA, tlačitelja naroda (Foto)

Ne dozvoljavamo sniženje cijena - štedite! Džakula u službi Akcizne koalicije SNSD-HDZ-SDA, tlačitelja naroda (Foto)

Korumpirani i ucijenjeni direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula, upravo kako sam i najavio prije neki dan, dao je alibi svojim političkim mentorima iz HDZ-a, ali i SNSD-a i SDA, kako bi im omogućio što bezbolniji izlaz iz situacije u kojoj bezosjećajno i prokletnički odbijaju da izvuku šape iz džepova osiromašenih građana.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odbio je da se Prijedlog zakona o akcizama i Zakona o PDV-u razmatraju po hitnoj proceduri, i isti će biti poslani u redovnu proceduru, u kojoj je već najavljeno amandmansko djelovanje, što će značajno usporiti proces usvajanja ovih zakona, ako do istoga i dođe.

Mišljenje Uprave za indirektno oporezivanje BiH na predložene izmjene zakona koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri, kako smo imali priliku saznati, sasvim očekivano je negativno!

Iako po mojim informacijama zastupnici Parlamentarne skupštine nisu ni dobili ovaj misteriozni dokument UIO na razmatranje, njegove dijelove su objavili pojedini mediji. U njemu su eksperti profesora i doktora Džakule branili stavove naručene od svojih mentora time da bi predložene izmjene ugrozile makroekonomsku stabilnost i fiskalnu održivost BiH.

Zaboravio je čestiti doktor Džakula da mu sa zvanične stranice UIO vrišti obavještenje o rekordnim prikupljenim prihodima, koji su direktna posljedica enormnih poskupljenja. Tako je u prva dva mjeseca 2022. godine prikupljeno čak 248 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine, s tim da aktuelni talas poskupljenja nije dostigao vrhunac, niti se on nazire. Ako bi se ovakav trend samo održao, lako je izračunati da bi do kraja godine UIO prihodovala čak oko milijardu i 500 miliona KM više nego lani. Međutim, ne daj bože da bi se vlastodršci odrekli viška prihoda u korist građana, pa su aktivirali svog taster v.d. direktora Uprave, koji samo u državi kao što je ova naša napaćena, može da bude direktor jedne ovako ozbiljne institucije i mimo svih zakonskih ograničenja ugazi u dvanaestu godinu mandata, dok god je spreman da bespogovorno ispunjava hirove i naredbe svojih gospodara.

O kakvim se stručnim kadrovima i ekspertima profesora Džakule radi i koliko su ozbiljne analize kojima se bave, svjedoči i dio ovog dokumenta koji je objavljen u medijima: „Treba imati u vidu i činjenicu da, prema nekim istraživanjima uvođenje niže poreske stope ne znači ujedno smanjenje socijalnih razlika jer takve snižene stope mogu donijeti dvostruku veću korist bogatima nego siromašnima, pa se na ovaj način subvencionišu bogati, jer i oni isto kao i siromašni kupuju ove proizvode“ navodno tvrde iz UIO.

Kao razlog više u UIO su naveli i da im je potrebno značajno vrijeme da bi se donijeli podzakonski akti kojim bi se jasno definisali proizvodi koji će biti oporezovani različitim stopama, potom da će doći do značajanog rasta troškova neophodnih za funkcionisanje administracije, da je potrebno prilagođavati softvere, i sl. Zbilja težak zadatak za grupicu od oko 2500 budžetskih trudbenika profesora Džakule!

Juče su se na i Twitteru mogli pročitati zanimljivi osvrti na tu temu.

Treba podsjetiti da je 9. marta Predstavnički dom PS BiH usvojio ova zakonske prijedloge, a danas su se o istima trebali očitovati delegati Doma naroda, u kojem SNSD gospodari kontrolnim paketom glasova. Predloženim izmjenama Zakona o akcizama bilo je predviđeno da se na šest mjeseci ukinu akcize na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti. U praksi to znači da smo uskoro mogli plaćati ta goriva jeftinije za 30-45 pfeninga po litri, ali nećemo. To bi dalje dovelo i do pojeftinjenja svih drugih proizvoda u čijoj cijeni učestvuje cijena prevoza i goriva, ali neće.

Ipak, prihodi hoće nastaviti da rastu i vlast hoće nastaviti da se bahati. I nastaviće da neracionalno i nedomaćinski troši, na zgrade, automobile, helikoptere, na pjevaljke, na jagnjeći i praseći fond. Mi, koji smo na suprotnoj strani od njih, i dalje se borimo da što više sredstva ostane u džepovima naroda, jer im je potrebnije, ali i jer smatram da je svaka marka koju vlast ne bude imala osnova da im otme, marka spašena od Prointera, Kaldere, i sličnih budžetskih parazita.

Piše: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter