Nastavljena rasprodaja Banja Luke: Zašto je skupocjeno gradsko zemljište zamijenjeno za parcelu s periferije?


Nastavljena rasprodaja Banja Luke: Zašto je skupocjeno gradsko zemljište zamijenjeno za parcelu s periferije?

Gradonačelnik Banjaluke je nastavio putem svojih prethodnika. Dao je odobrenje, a Skupština grada potvrdila odluku da se parcela kod Merkatora, u najatraktivnijem dijelu Banjaluke, čiji je vlasnik Grad, zamijeni za zemljište u vlasništvu Bojana Popovića u Poniru, na apsolutnoj periferiji grada. Popović je generalni direktor „Dunav osiguranja“ i sin Mire Popović, nekadašnje visoke funkcionerke Demokratskog narodnog saveza (DNS).

Draško Stanivuković, PDP-ov gradonačelnik Banjaluke, i odbornici skupštinske većine, predvođeni Savezom nezavisnih socijaldmokrata (SNSD), dobro sarađuju posebno kada se radi o donošenju odluka koje pogoduju tajkunsko-interesnim grupacijama sa kojima su u sprezi. „Simbiozu“ Stanivukovića sa SNSD-om potvrđuje i sjednica Skupštine Grada Banjaluka održana 21. i 22. marta ove godine, na kojoj je odobreno pet ugovora o zamjeni zemljišta između Grada i privatnih lica.

Radi se o zamjeni privatnih parcela, za koje Grad nema nikakav interes, s obzirom na Odluku o uređenju prostora i građevinskom zemljištu, u kojoj je precizno navedeno u kom slučaju zemljište može da se mijenja i vrlo jasno kaže da vrijednost zemljišta, koje je predmet zamjene, mora da bude približno ista. Na sve te ugovore Pravobranilaštvo Republike Srpske dalo je negativno mišljenje, uz obrazloženje da ugovori nisu u skladu sa zakonskim propisima i da se ne može pristupiti njihovoj realizaciji. Što za Stanivukovića i njegove partnere iz vladajuće većine u gradskoj skupštini ne znači ništa, jer su na zemljištu kod Merkatora već počeli radovi.

Zamjena gradskog zemljišta kod Merkatora za zemljište u Poniru (katastarska opština Rebrovac), čiji je vlasnik privatno lice Bojan Popović, vrlo slikovito pokazuje sve nezakonitosti koje su urađene, a koje je odobrio gradonačelnik, a opečatio predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković (SNSD). Ovo potvrđuje da se dolaskom Stanivukovića na vlast nije ništa suštinski promijenilo i da je, kada je gradsko zemljište u pitanju, samo nastavilo da se radi ono što se dešavalo u slučaju „Poljoprivredna škola“, koji više niko ne pominje, a posebno ne gradonačelnik Stanivuković.

Budo Stanković, laktaški tajkun i kum Milorada Dodika, i ostali banjalučki tajkuni svojevremeno su mijenjali zemljište u banjalučkim selima, za skupocjeno gradsko zemljište, koje je koristila Poljoprivredna škola Banjaluka. Procjenjuje se da je na taj način Grad Banjaluka oštećen za desetine miliona maraka, a do dana današnjeg niko od aktera ove afere nije niti optužen niti je odgovarao za kriminalne radnje.

KUMSTVO IZ MESARE (3)
KAKO SE OBOGATIO DODIKOV KUM: Zemljište u gradskom centru zamijenio za ledinu na periferiji

AFERA
POTVRĐENE TVRDNJE ŽURNALA: Sud oduzeo Budi Stankoviću zemljište vrijedno 400 miliona KM!

Stanivuković je nastavio putem svojih prethodnika. Dao je odobrenje, a Skupština grada potvrdila odluku da se parcela kod Merkatora, u najatraktivnijem dijelu Banjaluke, čiji je vlasnik Grad, zamijeni za zemljište u vlasništvu Bojana Popovića u Poniru, na periferiji grada. Popović je generalni direktor „Dunav osiguranja“ i sin Mire Popović, nekadašnje visoke funkcionerke Demokratskog narodnog saveza (DNS).

Zamjena parcela izvršena je po cijeni, kojom je gotovo duplo potcijenjen kvadratni metar gradskog zemljišta kod Merkatora. Grad je to zemljište, 1233 metara kvadratna, procijenio na 525 KM po metru kvadratnom, mada je njegova najniža realna cijena oko hiljadu maraka po kvadratnom metru. Nema sumnje, cijena bi bila i veća da je zemljište prodavano licitacijom.

Ako se računa da je najniža cijenu gradskog zemljišta kod Merkatora hiljadu KM po metru kvadratnom, to znači da je njegova najniža prodajna cijena 1.233.000 KM. Popovićevo zemljište, 4426 metara kvadratnih, predaleko od centra grada, procijenjeno je na oko 366.800 KM. Da bi se sve prikrilo, čak prikazalo da je grad navodno zaradio, Popoviću je naloženo da gradu doplati 288.819 KM.

Međutim, prava istina je da je Grad Banjaluka u ovom slučaju oštećen za najmanje 654.386 KM. Grad je, nema sumnje, oštećen za mnogo više novca, jer je Popović platio 288.819 KM za njegovo zemljiše u Poniru, daleko od grada. Nadležne službe su konstatovale da vrijednost Popovićevog zemljišta nije realno procijenjena.

Foto: "realna" zamjena, centar grada za periferiju

Pravobranilaštvo RS je prošle sedmice reklo da Grad Banjaluka iz više razloga nema interesa za mijenjanje parcela, kako u ovom slučaju tako i za još četiri. Dovedeno je u pitanje i stručnost Komisije za utvrđivanje tržišne vrijednosti zemljišta koju je formirao gradonačelnik Draško Stanivuković.

„Komisiju čine lica koja su po struci diplomirani pravnici i ekonomisti, te diplomirani inženjer arhitekture. Postavlja se pitanje da li je ta komisija stručna da izvrši procjenu i utvrdi tržišnu cijenu zemljišta koje je predmet zamjene s obzirom na to da nema dokaza da su članovi komisije ovlašćeni sudski vještaci ili procjenitelji“, navodi se u mišljenju Pravobranilaštva, koje je objavio CAPITAL.

Vlasnici zemljišta koje je bilo predmet osporene zamjene su Nenad Janjić, Bojan Popović, Drago Milošević i Milan Rodić. Među njima je i Neven Stanić, odbornik Ujedinjene Srpske u Skupštini grada. U svim ugovorima, osim u slučaju Drage Miloševića, vrijednost gradskog zemljišta je, navodi Pravobranilaštvo, višestruko veća od zamjenskog zemljištva.

Piše: Ljiljana Kovačević
Foto naslovna: dron.ba/Banja Luka
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter