Nastavak disciplinskog postupka protiv prijavitelja korupcije: Zarobljene institucije BiH nezainteresovane

Nastavak disciplinskog postupka protiv prijavitelja korupcije: Zarobljene institucije BiH nezainteresovane

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH održan je još jedan disciplinski postupak. Disciplinski postupak ova uprava vodi protiv “zviždača” Emira Mešića zbog navodnog rušenja ugleda ove institucije. Mešić je zaposlenik UiO BiH koji je nekoliko puta do sada ukazivao na korupcijju i kriminal u upravi za indirektno oporezivanje.

Disciplinski postupak protiv Mešića nastavak je disciplinskog postupka koji UiO protiv njega vodi duže od godinu dana. Prvi postupak je počeo početkom avgusta prošle godine a UiO je preispitivala njegovu ulogu u nabavci higijenskih sredstava za potrebe graničnog prelaza Rača. Drugim postupkom, koji je počeo u oktobru prošle godine, UiO Mešića tereti za rušenje ugleda institucije davanjem informacija medijima. Oba postupka počela su nakon što je Emir Mešić progovorio o kriminalu i korupciju u Upravi za indirektno oporezivanje, konkretno o slučaju dodjele naplate parkinga privatnim kompanijama na carinskim terminalima. O tome je Mešić prvi put progovorio za BIRN BiH početkom avgusta 2020. godine.

Mešić je dobio status zviždača ali od Agencije za prevenciju korupcije nije dobio nikakvu dodatnu zaštitu i trenutno je suspendovan sa posla.

“Ovo je nastavak disciplinskog progona nakon što sam prijavio korupciju za UiO. Iako sam zaštićeni prijavitelj već imam tri disciplinska postupka, dva degradiranja, jedno rješenje o prestanku radnog odnosa koje nije stupilo na snagu. Taj disciplinski progon se nastavlja i dalje. Veliki je značaj prijavljivanja korupcije ali to nije dovoljno da bi se nešto uradilo. Potrebno je da se uključe i ostale institucije. Imamo najavu Tužilaštva BiH da će oni do kraja godine donijeti odluku po mojoj prijavi. Ja se nadam da će ona biti pozitivna i da će se krenuti u obračun sa korupcijom. Mi ćemo dokazati nezakonitosti u postupku protiv mene“, rekao je Emir Mešić.


Foto: Gerila.info/Emir Mešić ispred UiO BiH

Zajedno sa Mešićem su trebali biti i predstavnici Agencije za prevencijju korupcije BiH koji su trebali da ga zaštite a što nisu učinili rekao je Uglješa Vuković iz Transparency International BiH.

“Od trenutka kada je on dobio status zaštiženog prijavitelja nije dobio nikakvu vrstu zaštite od ove agencije i nije preduzeta ni jedna zaštitna radnja od te agencije i gospodin Mešić se nalazi pod disciplinskim progonom“, rekao je Uglješa Vuković iz Transparency internationala BiH.

Mešić je zvanično od Agencije za prevenciju korupcije dobio status “zviždača” ali mu to za sada nije mnogo pomoglo.

Foto naslovna: detektor.ba

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter