Nasledna demokratija: Šta predstavlja uvođenje Igor Dodika u politiku? Preuzima li Igor SNSD?


Nasledna demokratija: Šta predstavlja uvođenje Igor Dodika u politiku? Preuzima li Igor SNSD?

Postupan transfer moći s oca na sina ili osiguranje ukoliko se otac, iz bilo kojega razloga, ne bude mogao javno baviti politikom. Šta predstavlja uvođenje Igora Dodika, sina Milorada Dodika u politiku?

Za šta Milorad Dodik sprema sina Igora ključno je pitanje. Igor je njegovom posljednjom odlukom, uz podršku organa stranke, postao organizacioni sekretar SNSD-a. Da li Dodik stariji pravi rezervni položaj kako bi, ukoliko bi iz bilo kog razloga bio spriječen da upravlja strankom, i dalje konce vukao iz sjene ili vjeruje da je normalno da ga na čelu stranke jednog dana zamijeni sin.

„Ako to posmatrate kao politički proces, svakako je štetno za demokratiju da na taj način bude postavljen od čelnika stranke, bez propitivanja, iako je to izglasano na njihovoj skupštini. Ali pitanje je ko bi se usudio da se usprotivi i prijedlogu, a kamoli naredbi Milorada Dodika? S te strane demokratski je pogubno da se promoviše antidemokratska praksa, tj., nasljedna demokratija“, ističe komunikolog Mladen Bubonjić.

Dodik, svakako, pokušava stvoriti političkog nasljednika, smatra banjalučki novinar Goran Dakić. U Bosni i Hercegovini je, kaže, i ranije bilo takvih neuspješnih pokušaja. Dakić zna odgovor i na pitanje zašto se članovi SNSD-a, naročito oni koji su u stranci godinama ne bune na preskakanje stepenica Dodika mlađeg. Neće se buniti dok god dobijaju dio kolača, kaže Dakić. Dodikov izbor Dodika za Dakića nije iznenađenje:

„To je takva vrsta političkog lidera koja ne dozvoljava da neko dođe u ravan s njim ili da ga čak 'prešiša'.“

Politička analitičarka Tanja Topić podsjeća da je Igor Dodik makar indirektno u politici godinama. Mlađi Dodik se godinama dovodi u vezu s kompanijom Prointer, a počeo je da prisustvuje bitnijim stranačkim sastancima. Podsjeća da je on već bio zamjenik šefa izbornog štaba te stranke. Stariji Dodik je pokazao da najveće povjerenje ima u članove porodice.

„Definitivno mislim da će, dok god postoji SNSD - koju je osnovao Milorad Dodik i koja u nazivu nosi njegovo ime - Dodik nastojati da vuče sve konce - javno ili iz pozadine. Tu nema nekih otvorenih pitanja", smatra Topić.

Opozicija vjeruje da Dodik priprema sina za glavne funkcije u stranci, a da polako sklanja stare kadrove stranke.

„Ukoliko naredne izbore pokradu, on bi mogao biti novi premijer, a Dodik bi se mogao povući na neko počasno mjesto. Jednostavno, pretvaramo se u jednu monarhiju“, kaže Nebojša Vukanović, poslanik Liste za pravdu i red u NSRS-u.

Specifičnost postavljanja Igora Dodika na mjesto organizacionog sekretara u stranci jeste i da su tom prilikom preskočene sve uobičajene procedure za uspon određene osobe u bilo kojoj stranci.

Foto naslovna: FTV/Printscreen
Izvor: federalna.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter