Narodna skupština Republike Srpske Miloradu Dodiku i njegovoj SNSD služi za trgovinu u Sarajevu? (Video)


Narodna skupština Republike Srpske Miloradu Dodiku i njegovoj SNSD služi za trgovinu u Sarajevu? (Video)

SNSD i Milorad Dodik koriste Narodnu skupštinu Republike Srpske za trgovinu u Sarajevu, tvrde u PDP-u. Oni objašnjavaju kako se krše zaključci NSRS i neprovode usvojeni zakoni.

Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP u NSRS tvrdi da se “Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH u RS” ne provodi i da je mrtvo slovo na papiru.

“Da postoji barem jedan sudija koji je odbio da provede odluku Ustavnog suda BiH siguran sam da bi taj sudija bio primljen u kabinet Milorada Dodika umjesto Baje Malog Knindže. Ali, takav sudija ne postoji što znači da se ovaj zakon ne primjenjuje“, rekao je Crnadak.

On je rekao i da će PDP tražiti od Vlade i Ministarstva pravde da dostave informaciju o efektima usvojenog zakona. u PDP-u kažu i da je još u junu bilo jasno da SNSD nema namjeru da otjera strane sudije iz Ustavnog suda.

“Htjeli smo i da uslikamo ali rečeno nam je da bi mogao biti bezbjednosni problem, ali pouzdano kažem da su sudije  Helen Keler, Andjelika Nusberger i Ledi Bjanku danas na poslu. Znači efekat i zaključak da se neće ništa usvajati dok ne odu strane sudije je takođe nula“, rekao je Crnadak.

Predsjednik NSRS i Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić tvrdi, međutim, da zaključci NSRS nisu prekršeni.

“S obzirom na to da su srpski ministri na 20. redovnoj sjednici Savjeta ministaraBiH predstavili tekstove prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH i o prestanku mandata stranih sudija, smatramo da su na ovaj način ispoštovani zaključci Narodne skupštine Republike Srpske“, saopštio je Nenad Stevandić.

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da ovo nije prvi put da se ne poštuju odluke Narodne skupštine Republike Srpske.

“Činjenice govore o tome da se NSRS već dugo vremena zloupotrebljava i instrumentalizuje i da je doneseno jako mnogo zaključaka koji su ostali mrtvo slovo na papiru“, rekla je, za Gerila info”, Tanja Topić.

PDP je tražio posebnu sjednicu NSRS kako bi se na njoj raspravljalo o kršenju zaključaka skupštine ali je njihov zahtjev odbijen jer nemaju dovoljan broj poslanika koji zahtjevaju sjednicu. U PDP su najavili skori sastanak sa ostalim strankama iz opozicije kako bi razmotrili naredne korake.

Video: Gerila Portal
Izvor: gerila.info

SNSD političkom trgovinom ugrozio Srpsku i NSRS

Odbijanje SNSD režima da Narodna skupština Republike Srpske raspravlja o neprovođenju i kršenju vlastitih zakona i zaključaka ovaj put neće proći bez posljedica i odlučne reakcije, jer posljednjom političkom trgovinom SNSD ozbiljno ugrožava i Narodnu skupštinu i Republiku Srpsku.

Rekao je ovo Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

- Ne može zamjena za dostojanstvo i autoritet Narodne skupštine biti zgrada za kuma ili još 50 miliona za „Prointer“ i zato pozivam sve narodne poslanike da narednih dana pošaljemo žestok odgovor na takvo ponašanje – kaže Crnadak. 

Ističe da objašnjenje iz SNSD, da se zaključak prema kojem se svi predstavnici Republike Srpske obavezuju da ne učestvuju u odlučivanju o bilo kojim drugim zakonima dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH smatra provedenim samo zato što je tekst zakona jedan od srpskih ministara pročitao na glas u Sarajevu, predstavlja političko silovanje i direktan napad na instituciju NSRS.

- Ovakav postupak SNSD-a vrijeđa zdrav razum, pravi budalu od cijelog naroda i zato je obaveza svakog poslanika i svakog građanina da Narodnu skupštinu i Republiku Srpsku zaštiti od SNSD-a i njihovog lažnog patriotizma – navodi Crnadak. 

Poziva sve, kako kaže, male i velike funkcionere, koji su danima galamili zbog optužnice protiv Dodika, da budu uz narod i sada još žešće stanu u odbranu Narodne skupštine, jer je ovdje u pitanju napad na našu najvažniju instituciju, a ne na pojedinca.

- Moramo se okupiti oko Republike Srpske, bez nje nam nema života, ali ne smije biti nikakve homogenizacije oko bilo kojeg pojedinca i njegove političke sudbine, jer kada bilo ko postavi sebe ispred Republike Srpske, tada Srpska postaje sporedna i manje važna, a to ne smijemo dozvoliti – poručuje Crnadak. 

Foto naslovna: GERILA/Igor Crnadak
Video: Gerila Portal
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter