Naredba o sprovođenju istrage Tužilaštva BiH protiv Dodika i Lukića u narednih nekoliko dana?!


Naredba o sprovođenju istrage Tužilaštva BiH protiv Dodika i Lukića u narednih nekoliko dana?!

Osim Dodika i Lukića niko više ne može biti optužen za krivična djela potpisivanja i objavljivanja antidejtonskih i antiustavnih zakona

Naredba o sprovođenju istrage Tužilaštva BiH protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glanika RS, trebala bi da bude donešena u narednih nekoliko dana, potvrđeno mi je izvora u Tužilaštvu BiH.

Moji izvori dalje kažu da će Naredba o sprovođenju istrage sigurno biti donešena odmah nakon što SIPA preda svoj Izvještaj, a na osnovu dokumentacije koju je izuzela 11.07.o.g. iz Službenog glanika RS.

Dodik je, po Krivičnom zakonu BiH, počinio krivično djelo, jer je potpisao ukaze o donošenju Zakona kojim se zabranjuje objavljivanje odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku, kao i Zakon o prestanku važenja odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS.

Lukić je počinio krivično djelo, jer je Dodikove ukaze objavio iako ih je ništavim učinio visoki predstavnik.

Zaprijećena kazna za ova djela je od šest mjeseci pa do pet godina zatvora i to prema izmjenama Krivičnog zakona BiH koje je nedavno nametnuo Kristijan Šmit, visoki predstavnik za BiH.  

Posebno opasno za Dodika i Lukića, koji su jedini odgovorni za objavljivanje ovih zakona, je što se, osim navedene kazne, podrazumijeva i zabrana obavljanja bilo koje dužnosti, ukoliko dođe do osuđujuće presude.

Osim Dodika i Lukića nema niko više ko bi mogao odgovarati za ove nezakonite akte.

Tužilaštvo BiH fromiralo je Tužilački tim od tri člana: Na čelu tima je Nives Kanevčev, a članovi su još i Biljana Golijanin i Nedim Ćosić.

U medijima su se pojavile spekulacije da je dvoje od troje tužilaca otišlo već na bolovanje, ali moji izvori to demantuju, tvrdeći da ih najmanje dvoje radi u timu, dok za trećeg člana nisu mogli ni potvrditi ni demantovati da je na bolovanju.

Takođe, SIPA nije trebala imati sudski nalog za izuzimanje dokumentacije iz Službenog glasnika RS. Imali su Naredbu Tužilaštva BiH.

Piše: Slobodan Vasković
Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter