Napredak! Nakon najveće izborne krađe na -evropskom putu- izglasan najkorumpiraniji Savjet ministara BiH


Napredak! Nakon najveće izborne krađe na -evropskom putu- izglasan najkorumpiraniji Savjet ministara BiH

Izglasan novi saziv Savjeta ministara BiH, državnu vlast sada čini SNSD, HDZ, SDP, NiP, NS, DNS... Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine izglasao je na hitnoj sjednici potvrđivanje Odluke o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Novi ministri u naredne četiri godine su: Elmedin Konaković (NiP) ministar vanjskih poslova, Zoran Tegeltija (SNSD) ministar finansija i trezora,  Staša Košarac (SNSD) ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Davor Bunoza (HDZBiH) ministar pravde, Edin Forto (Naša stranka) ministar komunikacija i prometa, Dubravka Bošnjak (HDZBiH) ministrica civilnih poslova, Nenad Nešić (DNS) ministar sigurnosti, Zukan Helez (SDPBiH) ministar odbrane i Sevlid Hurtić (BH Zeleni) ministar za ljudska prava i izbjeglice. Na sjednici su potvrđeni i zamjenici ministara.

Izglasavanje je došlo nakon višečasovne rasprave tokom koje je zastupnik DF-a Milan Dunović rekao da nisu ispunjeni formalno-pravni uslovi za imenovanje Savjeta ministara. Zastupnik SDS-a Mladen Bosić naglasio je kako su neki ministri bliski sa kriminalnim strukturama, dok se neki dovode u vezu s nasiljem u porodici i nasljem nad ženama.

Zastupnik Zlatko Miletić je rekao da vjeruje u projekat Osmorke, ali da je 9. januara čuo da će SIPA bez obzira o imenima kandidata dati pozitivno mišljenje na njihovo imenovanje. On nije htio pominjati imena rekavši da ne vjeruje u sigurnosne provjere.

“Kod nas se kriminal preselio u institucije. Što si veći kriminalac, a više u vlasti ti si veći baja i veći magup”, rekao je Miletić dodajući da neće tolerisati kriminal.  

Zastupnik PDP-a Branislav Borenović rekao je kako nema riječi o projektima, nema smanjenja PDV-a, niko ne priča o tome šta će ministri raditi.

“Ovo je puka podjela fotelja, privilegija, oduživanje za razne performanse i glumatanja u izbornoj kampanji”, istakao je Borenović.

Midhat Čaušević, zastupnik SDA citirao je medijske članke u kojima se govori o pravosnažnoj presudi protiv ministra odbrane Zukan Heleza zbog davanja lažnog iskaza. Helez je osuđen na devet mjeseci zatvora, uslovno. On je dodao da je ministar sigurnosti Nenad Nešić svojim izjavama poništio granice BiH koje su u njegovoj nadležnosti.

“Ministarstvo sigurnosti je dužno za zaštitu međunarodnih granica, unutrašnjih graničnih prijelaza i regulisanje prometa na graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine, a ministar je ranije rekao da – granice između Srbije i RS su vještačke. Odvojiti Srbiju od RS nije prirodno- tako je govorio ministar Nešić”, podsjetio je Čaušević.

Njegov stranački kolega Šerif Špago je tokom diskusije rekao da mu je neprijatno na današnjoj sjednici zbog svega što je u proteklom periodu bilo u javnosti, u medijima.

“Posebno me zabrinjava činjenica što je uvažena predsjedavajuća Krišto predložila za ministra osobu protiv koje se vodi proces zbog nasilja u porodici”, rekao je Špago aludirajući na Stašu Košarca ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

“Žao nam je što pokušavate nametnuti narative da su se određene političke partije i njihovi lideri promijenili. Vi ćutite na akcije da se neće podržati ambasadori koje imenuje bošnjački član Predsjedništva BiH”, rekao je Špago.

Zastupnik SNSD-a Miroslav Vujičić rekao je da je napravio kompromis prilikom, izbora Savjeta ministra.

“Vjerujem da su Hrvati izabrali najbolje. Vjerujem da Da li smo mi Srbi iz RS mogli izabrati bolje, mogli smo bolje. Nemam sumnje u rad Zorana Tegeltije. Pokazao je da ima znanja I zvanja. Lično imam sumnje prema Nenadu Nešiću. Smatram da se neće snaći na poziciji. Da se glasa za svakog ministra posebno ja ne bih glasao za Nenada Nešića, pošto se glasa u paketu…”, rekao je Vujičić.

Zlatan Begić, zastupnik DF, rekao je kako je današnja sjednica sumorna.

“Smatramo potrebnim, nužnim, društveno odgovornim ne glasati za ovakav saziv Savjeta ministra”, rekao je Begić obrazlažući glasanje zastupnika DF-a.

Zastupnici su vodili i kraću raspravu o diplomama koje izdaju univerziteti u Istočnom Sarajevu, Novom Sadu i Nišu. Ovi univerziteti su problematični za zastupnika SDA-a Šemsudina Mehmedovića. Mehmedović nije obrazložio svoje sumnje niti pomenuo privatne univerzitete u oba bh. entiteta na kojima su diplomirale mnoge njegove stranačke kolege. Zastupnik PDP-a Branislav Borenović ovu tvrdnju smatra lapsusom.

“To nije primjereno. Ne stoje takve kvalifikacije. Nije korektno i nije dobro govoriti o divljim fakultetima u našim bratskim, prijateljskim sredinama“, rekao je Borenović. Nakon njega, javio se zastupnik Milan Petković rekavši da je Mehmedović imao namjeru da kaže nešto takvo, te da se ne radi o lapsusu što je Mehmedović i potvrdio.

Piše: Slađan Tomić
Izvor: 6yka.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter