Nama su novci dragi sinovci: Uprava -Elektro Bijeljine- pogazila Vladinu zabranu i uvećala sebi plate


Nama su novci dragi sinovci: Uprava -Elektro Bijeljine- pogazila Vladinu zabranu i uvećala sebi plate

Upravi “Elektro Bijeljine” prošle godine su isplaćivane plate za deset odsto veće od onih koje je svojim zaključcima predvidjela Vlada Republike Srpske, upozorili su revizori.

Konkretno, kako je vidljivo iz izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, u “Elektro Bijeljini” su se oglušili na zaključke Vlade RS iz 2011. i 2013. godine, te u 2022. godini plate direktora i izvršnih direktora nisu umanjene za deset odsto.

Naime, kako pojašnjavaju revizori, na sastanku uprave “Elektroprivrede RS” sa upravama elektrodistributivnih preduzeća od 23. marta pretprošle godine donesen je zaključak o vraćanju ugovorene plate na nivo prije smanjenja za deset odsto na osnovu kojeg su zaključeni ugovori o radu sa članovima uprave preduzeća kojima je utvrđena plata bez umanjenja za deset odsto.

U izvještaju je istaknuto da ovo nije u skladu sa zaključcima Vlade RS.

Naknade isplaćivali šakom i kapom

Revizori su ovom preduzeću zamjerili i to što su u toku prošle godine priznavali prava na naknade članovima komisija koji su učestvovali u popisu i komisija za sprovođenje postupka javnih nabavki, kao i priznavanje troškova zaposlenim radnicima za polaganje stručnog ispita i to na osnovu odluka direktora, iako iste nisu propisane kolektivnim ugovorom “Elektropriverede RS”.

Glavna služba za reviziju imala je zamjerke i na nabavke “Elektro Bijeljine”, te su istakli da ovo preduzeće u 2022. godini za nabavku medijskih usluga, usluga promocije, komunikacije i saradnje nije primijenilo odgovarajući postupak nabavke, što nije u skladu za Zakonom o javnim nabavkama.

“Za navedene usluge potpisano je 20 direktnih sporazuma ukupne vrijednosti 62.098 KM”, navedeno je u Izvještaju.

Inače, kada je riječ o nabavkama, jedna od omiljenih firmi “Elektro Bijeljine” je svakako “Dwelt” u vlasništvu Stefana Krnete, zeta dekana Medicinskog fakulteta Ranka Škrbića.

Kako je CAPITAL ranije pisao, “Elektro Bijeljina” je firmi “Dwelt” dala ugovor vrijedan dva miliona maraka i to za nabavku softvera za proširenje postojećeg „Platform X AMM“ sistema.

Takođe su nedavno ovoj firmi dali ugovor za nadogradnju AMM sistema vrijedan više od 700.000 KM.

Piše: Bojana Ninković
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter