Nakon svih hvalisanja o svom radu, Vlada Srpske nema novca da vrati 17 miliona KM (Dok.)


Nakon svih hvalisanja o svom radu, Vlada Srpske nema novca da vrati 17 miliona KM (Dok.)

Dok se hvali pozitivnim pokazateljima u svima oblastima, Vlada Republike Srpske nikako ne uspijeva da skupi 17 miliona KM i vrati ih na račun posebnih namjena (escrow račun) sa kojeg uzela pozajmicu još krajem 2009. godine za projektovanje, izgradnju i opremanje nove bolnice u Bijeljini.

Najnovijom odlukom produžen je rok za godinu dana za vraćanje tog novca, odnosno do kraja januara 2023.

Godinama unazad Vlada je donosila slične odluke i za godinu dana prolongirala rok otplate.

Ovo pitanje često je spominjano u izvještajima revizije, pa je tako Glavna služba za reviziju javnog sektora RS i u izvještaju za prošlu godinu upozorila da Vlada pojedinačnim odlukama prolongira rokove vraćanja miliona na esrow račun, među kojima je i dug za bolnicu u Bijeljini.

Takođe, iz izvješataj revizije vidljivo je i da je Ministarstvo zdravlja tražilo dodatna sredstva, između ostalog, i za vraćanje ovog duga.

Međutim, Ministarstvo finansija taj zahtjev nije prihvatilo, jer novca za to očigledno nema, a Vlada svakako bez ikakvih poteškoća iz godine u godinu odlaže vraćanje tog duga.

Na posebnom escrow računu, na koji Republika Srpska prikuplja novac od privatizacije i sukcesije imovine bivše SFRJ, na kraju prošle godine bilo je svega 5,8 miliona KM.

Piše: Marina Čigoja Ljubojević
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter