Nakon dva mjeseca u Danskoj ponovo ograničenja a dvije vakcine dobilo 85,9 posto starijih od 12 g.


Nakon dva mjeseca u Danskoj ponovo ograničenja a dvije vakcine dobilo 85,9 posto starijih od 12 g.

Poslije gotovo dva mjeseca bez bilo kakvih epidemioloških mjera, Vlada Danske je odlučila da ponovo uvede kovid potvrde zbog naglog povećanja broja zaraženih.

„Tim za praćenje epidemije preporučio nam je da kovid klasifikujemo kao bolest koja prijeti društvu i da ponovo uvedemo propusnice i Vlada će to poštovati“, rekla je premijerka Mete Frederiksen na konferenciji za novinare.

Krajem prošle nedjelje zdravstvene vlasti su upozorile na opasnost preopterećenosti bolnica zbog kovida, gripa i drugih zaraznih bolesti. Danas je u Danskoj, peti dan zaredom, bilo više od 2.000 novozaraženih, a 36 oboljelih je na intenzivnoj njezi.

„S kovid propusnicom se može živjeti. Ona vam omogućava da budete mirni kada idete u bioskop ili na koncert. Njihovo ponovno uvođenje će zakomplikovati svakodnevicu onima koji nisu vakcinisani, a mislim da tako i treba da bude“, kazala je premijerka.

Kovid propusnice u Danskoj su prvi put uvedene na proleće, a ukinute su 10. septembra, kada je dnevni broj novozaraženih bio četiri puta manji nego sada.

U Danskoj je 85,9 posto starijih od 12 godina primilo dvije doze vakcine.

Foto naslovna: Pixabay
Izvor: rs.n1info.com/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter