Nakon Dodikove najave stiže upozorenje -Razdruživanje ne znači nezavisnost RS, nego kraj RS- (Foto)


Nakon Dodikove najave stiže upozorenje -Razdruživanje ne znači nezavisnost RS, nego kraj RS- (Foto)

“Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili “razdruživanje” ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH”, poručuju iz američke ambasade.

Nakon jučerašnje najave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da vlast RS kreće sa formalnom odlukom da se traži mirno razgraničenje od Federacije BiH, danas su reagovali iz Ambasade SAD.

“Juče je gospodin Dodik objavio da je Vlada Republike Srpske donijela zvaničnu odluku da predloži “razdruživanje” Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, to znači secesiju RS; to je opasno, neodgovorno, antidejtonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. A to su ključni interesi SAD. Sjedinjene Države braniće ih i štititi, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku”, navodi se u saopštenju iz Ambasade.

Naglašavaju da su Dodik i Vlada RS pokušali objasniti ovu odluku lažima i dezinformacijama smišljenim da zaplaše javnost u Republici Srpskoj kako bi dobili podršku od nje.

“Činjenice su jednostavne i jasne. Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine RS, a gospodin Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje RS. BiH nije unija dva entiteta. Kako izričito stoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili “razdruživanje” ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH”, ističe se u saopštenju.

Iz američke ambasade naglašavaju da secesija ili razdruživanje Republike Srpske “ne znači nezavisnost RS niti kraj BiH, nego znači kraj RS”.

“Aktivnosti gospodina Dodika izlažu riziku budućnost unutar evro-atlantskih institucija koju građani BiH, uključujući RS, žele. Put koji on predlaže bi osigurao da građani RS, njihova djeca i unuci nemaju miran, prosperitetan život u demokratiji kakav zaslužuju”, ističe se na kraju saopštenja.

Podsjećamo, Dodik je juče, u svjetlu aktuelnih dešavanja, izjavio da će u narednih 30 dana biti predložen sporazum o mirnom razgraničenju sa Federacijom.

“Mi danas krećemo sa formalnom odlukom da se traži mirno razgraničenje. Predložićemo da se prvo razjasne političke nadležnosti vezano za entitete, a da sačuvamo i ostavimo sadašnji model funkcionisanja privreda i u roku od nekoliko godina da to prilagodimo modelu mirnog razgraničenja”, rekao je Dodik naglasivši da “srpski narod naprosto više ne može da živi u ovoj BiH i da je ovo što su Bošnjaci uradili sa rezolucijom o Srebrenici bespravno i da nisu uvažili Srbe”.

Foto naslovna: Gerila/Majkl Marfi, ambasador SAD u BiH
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter