Najveći ribnjak u BiH završio u stečaju

Najveći ribnjak u BiH završio u stečaju

Okružni privredni sud u Prijedoru otvorio je stečaj u ribnjaku „Saničani“ iz Prijedora, i to osam mjeseci nakon zahtjeva Pravobranilaštva Republike Srpske. Nekada uspješno preduzeće nije uspjelo da preživi propalog biznismena Radojicu Ratkovca koji ga je kao i sva druga preduzeća koja je privatizovao doveo do stečaja.

Prema Rješenju suda povjeriocima je ostavljen rok od mjesec dana da prijave svoja potraživanja koja će biti ispitana na ročištu koje se zakazuje za 13. jul ove godine.

Privremeni stečajni upravnik Mirko Marčeta je u svom izvještaju naveo kako su računi preduzeća blokirani od 2016. godine od kada se ne plaćaju dugovi prema dobavljačima i obaveze prema državi. Preko računa se potražuje 362.248 maraka.

Godišnji gubici „Saničana“ od 2017. do 2019. godine se kreću između 400 i 450 hiljada KM dok su prihodi zanemarivi.

Stečajni upravnik procjenjuje da se iz imovine ribnjaka mogu pokriti troškovi stečajnog postupka.

Izvještaj koji je podnijela vještak Dosta Baraković pokazuje kako je Poreska uprava Republike Srpske čak 44 puta pokušala prinudno da naplati svoja potraživanja, koja trenutno iznose 280.608 maraka.

Inače, ona je navela i kako je u vlasništvu „Saničana“ 170 hektara zemlje dok je u vlasništvu Republike Srpske 113,5 hektara.

„Željko Petković zamjenik pravobranioca je u svojstvu predlagača istakao da je povjerilac u konkretnom postupku dokazao vjerovatnost svog potraživanja, slijedom čega smatra da su ispunjeni uslovi za otvaranje stečaja“, navodi se u Rješenju suda.

Podsjećamo, Ratkovac je preuzeo poslovanje nad ribnjakom 2013. godine i osim gomilanja dugova i obaveza nije uradio ništa korisno za preduzeće i njegove zaposlene.

Kriza u ribnjaku, iz kojeg se nekada godišnje izlovljavalo i po 1.500 tona ribe, kulminirala je u martu 2019. godine. Radnici su zbog dugovanja obustavili izlov, a jedan od njih je i fizički nasrnuo na Radu Ratkovca, Radojičinog brata i nekadašnjeg direktora.

Kako se poslovalo u ribnjaku uvjerila se i prijedorska policija. Radu Ratkovca i Pavlu Vurunu kao rukovodioce su prije tri godine prijavili Okružnom tužilaštvu u Prijedoru zbog sumnje da su preduzeće oštetili za 762.000 KM.

Vode Srpske su zbog neispunjavanja uslova ribnjaku oduzele vodnu dozvolu još krajem 2016. godine, a zbog neadekvatnog održavanja predstavlja sve veći ekološki i bezbjednosnosni problem Prijedora. Poreska uprava RS im je zbog dugova blokirala račune.

Podsjećamo, Radojica Ratkovac preko svog preduzeća “R&S Company” posjeduje i ribnjak u Prnjavoru, a kojeg je takođe doveo do stečaja. 

Gipsara “Volari” u Šipovu čiji je takođe vlasnik je u stečaju, a poznata banja “Guber” kod Srebrenice koju je kupio 2008. godine pod njegovim upravom nikada nije zaživjela.

Izvor: capital

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter