Najveći kvar do sada - Ponovo rade sajtovi svetskih multimilionerskih kompanija i novinskih kuća (Foto)

Najveći kvar do sada - Ponovo rade sajtovi svetskih multimilionerskih kompanija i novinskih kuća (Foto)

Bezbrojne popularne web stranice, uključujući Reddit, Spotify, Twitch, Stack Overflow, GitHub, gov.uk, Hulu, HBO Max, Quora, PayPal, Vimeo, Shopify i novinske kuće CNN, the Guardian, the New York Times, BBC, Financial Times, nisu radile više od sat vremena, te milioni korisnika nisu mogli da im pristupe.

Kako je objavila kompanija Fastly, bili su suočeni sa prekidom rada čiji su problem neko vreme pokušavali da ustanove. Tada su postavili status "Trenutno istražujemo potencijalni uticaj na performanse pomoću naših CDN usluga", saopštila je kompanija. Međutim, prema najnovijem saopštenju izgleda da je kvar pronađen, a sada i otklonjen te će se sada polako nedostupni sajtovi početi da se vraćaju.

Među prvima je na kriznu situaciju ukazao menadžer proizvoda u Financial Times-u, kada je tvitovao da je razlog pada mnogih svetski popularnih sajtova u Fastly-u, popularnom CDN (eng. Content delivery network) servisu, čije usluge koriste ove kompanije za objavljivanje svog sadržaja.

Fastly je tada potvrdio da se suočava sa prekidom rada na svojoj web lokaciji sa status.


CDN servisi su deo internet i web infrastruktre, koja omogućava bržu isporuku sadržaja na internetu. Ove servise koristi većina internet sajtova i servisa danas, a CDN usluge nalaze se u ponudi gotovo svih velikih provajdera.

Izvor: b92.net

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter