Najveći broj ukradenih plovila iz Njemačke pronađen u Crnoj Gori

Najveći broj ukradenih plovila iz Njemačke pronađen u Crnoj Gori

Broj krađa plovila i motora je 2019. jasno opao. Istovremeno je policija uspjela da pronađe više ukradenih jahti i čamaca nego ikad ranije

Ono što bode oči: najveći broj ukradenih plovila po prvi put nije pronađen u samoj Nemačkoj nego u Crnoj Gori: 10 motornih čamaca, 2 jedrilice, 3 jetski i 7 motora u vrijednosti od 1,2 miliona evra. U Crnoj Gori su prošle godine u okviru jednog projekta EU izvršene dvije velike akcije kontrole tamošnjih plovila.

Ostali pronalasci ukradenih maritimnih dobara su raspoređeni na 12 evropskih susjeda Nemačke. A u Tajlandu je nađen jedan ukradeni njemački katamaran u vrijednosti od 770.000 evra.

Broj krađa plovila i motora je 2019. jasno opao. Istovremeno je policija uspjela da pronađe više ukradenih jahti i čamaca nego ikad ranije.

Širom Njemačke je prošle godine ukradeno 179 sportskih čamaca: 9% manje nego godinu dana ranije. Čime je u poslednjih skoro četiri godine zabilježen pad krađa od 40%. Još veći je pad krađa motora na plovilima: 2018. je u Njemačkoj ukradeno 988 a prošle godine za 20% manje: 795, čime je za poslednje tri godine broj krađa motora pao za čak 45%.

Ove cifre je nedavno objavio Kompetenc-Centar za brodski kriminal (KBK) podređen policiji u Konstancu.

Za pozitivni razvoj situacije je zaslužan značajan pad krađa u sjevernim i istočnim njemačkim saveznim državama, što je posljedica tamošnjih uspjeha u istragama uz mnogobrojna hapšenja. U južnim savezim državama su poslednje tri godine zabilježene marginalne promjene u broju kriminalnih radnji: Bavarska i Baden odvajkada imaju jasno puno manje krađa u maritimnom sektoru.

Sveukupna šteta u Njemačkoj je po navodima policije za 2019. iznosila negdje oko 6,5 miliona evra.

Istovremeno je KBK za 2019. konstatovao najveći broj ikad pronađenih sportskih čamaca i motora od kad kao jedinica postoje. Samo jedna od pronađenih motornih jahti je vrijedna oko 3 miliona evra.

U saradnji sa policijom širom Njemačke i sa 12 evropskih zemalja se uspjelo naći puno ukradenih plovila: 12 sportskih čamaca, 3 jetskija, 99 motora sa čamaca i 15 prikolica za čamce u vrijednosti od 6,2 miliona evra (2018: 5,1 milion evra). Za skoro 20 godina od postojanja jedinice su pronađena plovila u vrednosti od preko 42 miliona evra.

Prevod sa njemačkog: Mirko Vuletić

Izvor: YACHT

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks