Najskuplji lek na svetu pušten u promet - Jedna doza košta 2,1 milion dolara


Najskuplji lek na svetu pušten u promet - Jedna doza košta 2,1 milion dolara

Američki regulatori su odobrili puštanje leka u promet u maju ove godine. Lek se uzima jednokratno, a cena nije nimalo pristupačna

Samo jedna doza leka zolgensma švajcarske farmaceutske kompanije „Novartis“ košta 2,1 milion dolara, što ga čini najskupljim medicinskim sredstvom na svetu.

Novi lek za spinalnu mišićnu atrofiju zolgensma postao je važan pokretač osetno boljih poslovnih rezultata u trećem tromesečju, objavio je njegov proizvođač, švajcarski farmaceutski div „Novartis“, prenosi „Nacionalna geografija“.

Ukupni prihodi ove kompanije u trećem tromesečju porasli su za 10 odsto, na 12,2 milijarde dolara. Neto dobit uvećana je za osam odsto, na dve milijarde dolara.

Među tri ključna pokretača rasta u „Novartisu“ izdvajaju zolgensmu gensku terapiju za decu obolelu od spinalne mišićne atrofije, uz kosentiks, lek za psorijazu i artritis i entresto, kojim se leče hronične srčane bolesti, piše Sputnik.

U razdoblju od jula do septembra lek je generisao prihode od 160 miliona dolara, navode u „Novartisu“, prvi put objavljujući konkretne brojeve.

Polovina pacijenata koji danas uzimaju zolgensmu ranije se lečila konkurentskim proizvodom američkog „Biogena“.

Lek je imao uspeha u SAD, ali još čeka odobrenje regulatora u Evropskoj uniji i Japanu. Izvršni direktor „Novartisa“ Vas Narasimhan tvrdi da to nema nikakve veze s nedavno objavljenim izveštajima o navodnoj manipulaciji podacima iz istraživanja.

Ipak, priznaje da još ima otvorenih pitanja u vezi s njegovom proizvodnjom.

Izvor: b92.net

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks