Najgora Vlada u istoriji Srpske: Premijer javno priznaje bezakonje, ministarka nas -papreno- zadužuje... 


Najgora Vlada u istoriji Srpske: Premijer javno priznaje bezakonje, ministarka nas -papreno- zadužuje... 

„NAJGORA VLADA U ISTORIJI“ Premijer koji javno priznaje bezakonje, ministarka nas PAPRENO zadužuje, a ministar se odaziva na „gospodin ja“: Ističe rok izvršnoj vlasti Srpske

Na scenu su stupili 21. decembra 2022. na dotad neviđen način – ostavkom dva ministra nakon samo nekoliko dana, Dade Dogana i Dragoslava Kabića. Treći, Sevlid Hurtić, preselio se u Savjet ministara BiH.

Predsjednik Republike Milorad Dodik „oročio“ je izvršnu vlast na dvije godine, sa namjerom da se dokažu. Ali, po svemu sudeći, za aktuelnu Vladu važi ona čuvena „Što se grbo rodi, ni vrijeme ne ispravi“.

Mada se svi u Vladi utrkuju da izjave kako je Srpska ekonomski i politički stabilna i kako neće biti bankrota, to nije ono što svima upada u oči. Premijer je javno priznao da Vlada svjesno krši zakon kada beskonačno drži funkcionere u v.d. statusu, a ministarka finansija Zora Vidović nastavlja da zadužuje Republiku po duplo većim kamatama nego što se zadužuje FBiH.

Foto: Siniša Pašalić/RINGIER

Ministar trgovine i turizma Denis Šulić je postao popularan tek kada je sebe u Narodnoj skupštini nazvao „gospodin ja“, a ministar pravde Miloš Bukejlović ozloglašen je u javnosti zbog kriminalizacije klevete i zakona o „stranim agentima“. A onda mu je stigao štrajk u pravosuđu koga je, izgleda, samo privremeno ugasio. Bukejlović još nije odgovorio zašto su bjegunci, osuđeni pedofili, postali pravilo, a ne izuzetak u Srpskoj.

U tome treba da mu pomogne ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan, u čijem mandatu su se naša redakcija i novinar Nikola Morača našli pod policijsko-tužilačkom istragom, sa zahtjevom da otkrije izvor. To je izavalo reakciju novinarske zajednice u BiH, regionu, ali imeđunarodnih udruženja. Policija i tužilac ipak su ostali kratkih rukava.

Foto: Miomir Jakovljević/RINGIER  

U mandatu ministra energetike i rudarstva Petra Đokića izgubili smo arbitražni spor sa slovenačkom elektroprivredom, a to značu da će im RiTE Ugljevik, sve dok postoji, isporučivati trećinu proizvedene struje, plus 67 miliona evra. Odmah. Ista sudbina nam prijeti i u sporu sa Hrvatskom oko RiTE „Gacko“.

Željko Budimir je više savjetnik predsjednika Dodika za spoljnu politiku nego što je ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje. Ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović simbol je kontroverzi, naročito kada se saznalo da njegova supruga ulaže stotine miliona maraka u solarne elektrane. Dok Mitrović za sobom vuče repove sumnjivih odluka kada je bio ministar transporta i komunikacija BiH i kada je javne poslove homologacije prenio na privatne firme. Inače, u pauzama višemilionskih ulaganja specijalizovao se za psovanje majke narodnim poslanicima.

Znate li, bez „guglanja“, čega je ministar Bojan Vipotnik, ko je Selma Čabrić…

Ocjenu rada aktuelne Vlade zatražili smo od privrednika, sindikalaca, opozicionara. Niko im nije dao prolaznu ocjenu. 

Trivić: Zaustavili sve dobro što smo imali

Saša Trivić, privrednik i doskorašnji predsjednik Unije poslodavaca RS, kaže da je ova Vlada zaustavila sve dobro što smo imali iz prošlog mandata u smislu uvođenja podsticaja za rast plata i podsticaja za tehnološki razvoj. Posebno negativno na privredu, dodaje, uticao je rast minimalca odlukom Vlade RS, jer je došao u već teškoj ekonomskoj situaciji.

-Efekti rada ove Vlade su negativni za razliku od prehodne četiri godine. Osim minimalca, Vlada se generalno nije ni bavila privredom. Pogodilo nas je i uvođenje dva „različita“ minimalca, za radnike u privredi i u javnom sektoru. Vlada nam je proizvela probleme u odnosima sa radnicima. Vlada traži da poslodavci daju novac radnicima i optužuje nas da ne damo. A, kada je Vlada došla u ulogu poslodavca, kaže da nema para! To je bio nefer odnos prema privredi koji je napravio značajnu štetu odnosima poslodavaca i radnika, bez ikakvog razloga i bez posebne koristi za Vladu – kaže Trivić za Srpskainfo.

Foto: Siniša Pašalić/RINGIER

Kao i vlast, i Trivić se slaže da je poreska politika u RS povoljna. Ipak, to ne privlači nove investicije, naročiti inostrane. Zašto?

–Tražili smo oprezivanje dobiti u smislu smanjenja sive zone. Međutim, negativna je politička situacija u BiH i sva ta nesigurnost se preliva na domaće i inostrane investitore. Oni zbog toga nisu spremni da ovde investiraju. Podaci koje smo dobili kroz podsticaj za tehnološki razvoj kažu da se svega 250 firmi prijavilo. To znači da su naše investicije u tehnologiju premale i da ovaj rast plata bez rasta tehnologije može napraviti mnogima probleme. Ta nesigurnost zaustavlja investicije i dalji rast plata – zaključuje Trivić.

Marić: Vlada nema prolaznu ocjenu

Predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić smatra da Vlada sveukupno nema prolaznu ocjenu. Premijera Viškovića, kome je ovo 6. godina na čelu Vlade, optužuje da je prevario 55.000 radnika u javnom sektoru, odnosno da nije ispoštovan sporazum koji je postignut pred opšte izbore 2022. o usklađivanju plata.

–Višković još nije shvatio da, osim što je premijer, on je i poslodavac za 55.000 zaposlenih, da je Vlada najveći poslodavac u RS. Sebi je dao pravo da te radnike drži diskriminisane u odnosu na druge radnike u RS koji imaju pravo na platu, ali i na topli obrok i regres – kaže Marić za Srpskainfo.

Premijer Višković se nedavno obrušio na sindikalce i sve koji traže posebno iskazivanje i isplatu toplog obroka i regresa. Kaže da je to još prije 17 godina u sastavu plate i da se niko do sada nije bunio. Marić odgovara da to nije tačno i da već šest godina od Vlade i premijera traže da se vrati topli obrok i regres.

-Podsjetiću ga, kada su 2007. topli obrok i regres uvršteni u zajedničku strukturu pata, da je tada iznos najnižeg primanja zadovoljavao iznos najniže plate, toplog obroka i 1/12 regresa. Nažalost, sada čistačica koja čisti njegov kabinet ima 300 maraka manje od najniže zagarantovane plate. Od tada do danas plate u privredi su rasle mnogo više zbog toga što radnici odlaze i što je tržište natjeralo poslodavca da sami podižu plate – kaže Marić.

Foto: Siniša Pašalić/RINGIER

Višak radnika

Dalje, dodaje on, radnici u javnom sektoru ne mogu da očekuju veće plate jer je vlast taj sektor pretrpala viškom radnika.

-Godine 2007. kada su se usvajali zakoni o platama u prosvjeti smo imali 16.500 upisnu kvotu prvačića, a imali smo 17.000 prosvjetnih radnika. Danas imamo blizu 23.000 prosvjetnih radnika, a ispod 9.000 upisanih prvačića. Isto tako i u nekim lokalnim zajednicama. Kako je moguće da u RiTE Gacko i Ugljevik imamo preko 2.000 zaposlenih, a u RiTE Stanari, u kojoj je ista instalisana snaga, imamo 1.000 radnika? Razlika je u tome što su ovo javna preduzeća, u kojima se kupuje socijalni mir i bespotrebno zapošljavaju radnici, dok je EFT privatna kompanija i tu ne možete zaposliti višak radnika već onoliko koliko je potrebno u procesu rada – naglašava Marić.

U grijehe ove Vlade ubraja i nedavni štrajk u pravosuđu, ali i činjenicu da deset godina u RS nemamo opšti kolektivni ugovor.

-U tom periodu su Višković i većina ministara u Vladi i ništa nisu učinili, ne zaslužuju apsolutno prolaznu ocjenu! Mislim da je ovo najgori sastav Vlade RS od samog osnivanja, bez obzira što se oni hvale rastom prosječne plate. Svi znamo da je drastičan rast te prosječne plate nastao nematenjem najniže plate. Nijednom najniža plata u RS nije povećana kroz socijalni dijalog, kroz Ekonomsko-socijalni savjet – podsjeća Marić.

Gdje je registar javne uprave?

Od tzv. sistemskih zakona, pohvalio je usvajanje Zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu, kao i primjedbe sindikata ugrađene u Zakon o zdravstvenom osiguranju da radnici teško oboljeli i trudnice imaju 100 odsto plaćeno bolovanje.

-Ali, ima još stvari koje je trebalo uraditi, prije svega reforma javne uprave. Zašto Vlada ne objavi registar javne uprave koji je Svjetska banka finansirala i koji je završen? Da li zbog toga što bi radnici mogli da vide ono o čemu smo prošle godine pričali, pa se digla frka, o ljudima koji primaju platu, a ne dolaze na posao – pita Marić.

„Pamtimo ih po lapsusima i neodgovornosti“

Potpredsjednik PDP i šef Kluba poslanika te stranke u NSRS, Igor Crnadak, kaže da ovaj saziv Vlade javnost najviše pamti po brojnim lapsusima, a on kao poslanik pamti potpuno nepoštovanje parlamenta i odsustvo svake odgovornosti.

-Što se tiče neispunjavanja obaveze da se odgovori na poslanička pitanja, izdvojio bih premijera Viškovića i dva koja sam mu postavio: da nam dostavi sve korona ugovore i sve poslove vezano za turnir “Srpska open”. On je dužan da odgovara narodnim poslanicima, pitam u šta je utrošen novac koji pripada našem narodu, ne pitam ga za njegov vlastiti. Ali, odgovori nikada nisu stigli, a u par navrata sam dobijao pomalo bezobrazna, ljutita brecanja što uopšte pitam – kaže Crnadak za Srpskainfo.

Foto: Miomir Jakovljević/RINGIER

Podsjeća i na ključne reformske oblasti koje su, kako je najavio Višković u svom ekspozeu, trebalo da budu u fokusu Vlade RS: ekonomski rast, digitalizacija, reforma javnih preduzeća, zdravstvena i socijalna politika i demografska obnova RS.

-Ni koraka naprijed, nego smo u većini ovih oblasti samo nazadovali. Ova Vlada nije odgovorila niti na jedan od ovih izazova. Često čujemo da je svaki novi saziv NSRS gori od prethodnog. Nažalost, po rezultatima i kadrovskim rješenjima slobodno možemo reći i da je svaki novi saziv Vlade sve gori i gori. Svašta bi se ovdje moglo reći. Neki ministri možda i rade nešto dobro, ali nemaju dobar PR koji bi predstavio rezultate. Međutim, za većinu važi da bi im bilo bolje i da ih nema u javnosti, a neki i da baš ništa ne rade, manju bi štetu pravili – zaključuje Crnadak.

Piše: Slobodan Popadić
Foto naslovna: Vlada RS
Izvor: srpskainfo.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter