Najavljena dokapitalizacija HET-a izazvala političke i društvene potrese: Šta će ostati Srpskoj poslije privatizacije HET-a?


Najavljena dokapitalizacija HET-a izazvala političke i društvene potrese: Šta će ostati Srpskoj poslije privatizacije HET-a?

Dokapitalizacija preduzeća „Hidroelektrane na Trebišnjici“ (HET), koja se planira prodajom akcija na Banjalučkoj berzi, znači privatizaciju tog društva, objavio je nedavno portal Capital.ba, a prema nepotvrđenim informacijama Srbija je zainteresovana za kupovinu dijela akcija kako bi preuzela kontrolu nad jednim od najprofitabilnijih dijelova „Elektroprivrede Republike Srpske“.

HET planira da se dokapitalizuje emisijom akcija u vrijednosti od čak 435 miliona maraka, što je za 50 miliona KM više od trenutne ukupne vrijednosti akcijskog kapitala društva.

„Ova prodaja akcija znači privatizaciju preduzeća, mijenja se vlasnička struktura, emituje se više akcija nego što HET ima. Ako neko kupi sve, ima većinski paket, što znači privatizacija, bez odluke Narodne skupštine Republike Srpske. U Odluci nigdje ne stoji ograničenje, odnosno da neko ne može steći više od 10 odsto akcija, što znači da jedno lice može kupiti čitavu emisiju akcija“, tvrde stručnjaci za tržište kapitala.

Prodajna cijena akcija za akcionare koji koriste pravo preče kupovine iznosi 0,29 KM po jednoj akciji. Cijena za preostale akcije formiraće se na berzi, po principu višestrukih cijena, s tim da će prodajni nalog biti unesen po cijeni od 0,29 KM. Standard povećanja cijene je 0,01 KM.

HET je treći kvartal prošle godine završio sa dobiti od 4,4 miliona KM, a na polugodištu je imao neraspoređenu dobit od 35,2 miliona KM. Ukupan kapital tada je iznosio 907,9 miliona KM. Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, ranije je kategorički tvrdio da se pitanje privatizacije „Elektroprivrede RS“ neće desiti i da nije u planu.

„Niko u Vladi Republike Srpske ne razmišlja o privatizaciji bilo kojeg javnog preduzeća, pa tako ni `Elektroprivrede RS`“, izjavio je ranije Višković.

Mali akcionari: Postoji li ikakav kontrolni mehanizam u državi koji će stati na put neviđenoj prevari?

Tripko Krgović, predstavnik Udruženja manjinskih akcionara energetskog sektora (UMAES), za Capital tvrdi da je uprava „Elektroprivrede Republike Srpske“ dosadašnjim ponašanjem oborila cijene i prouzrokovala negativnu percepciju akcija ERS-a na Banjalučkoj berzi, a sada želi izvršiti dokapitalizaciju „Hidroelektrana na Trebišnjici“ po tako oborenim tržišnim cijenama, sa ciljem da smišljeno otmu pola (tačnije 46,5 odsto) vrijednosti akcija malih akcionara HET-a.

„Prije nekoliko godina Milorad Dodik, kao predsjednik Republike Srpske, je govorio kako će akcije malih akcionara ERS-a da vrijede mnogo. Mali akcionari strpljivo od 2005. godine čekaju to vrijeme, već 17 godina. Umjesto da jednog dana dočekaju taj čas zgroženi su najavom podmukle dokapitalizacije HET-a po cijeni od 0,29 KM po akciji. Dakle, po cijeni 8,2 puta manjoj od cijene knjigovodstvene vrijednosti akcija koja je 2,3801 KM po akciji“, kaže Krgović.

Krgović ističe da stručnjaci iz ERS treba da javno kažu kako su izračunali da većinski paket (53,5 odsto) u HET-u, čiji su instalirani kapaciteti 313 MW + budućih 159 MW u HE „Dabara”, vrijedi svega 126 milona KM?

„Prema aktuelnim cijenama izgradnje jednog MW instalisane snage (oko dva miliona evra po MW) ukupna vrijednost HET-a bila bi procijenjena na približno dvije milijarde maraka“, tvrdi Krgović.

„Sigurno da će iz ERS reći da mali akcionari imaju pravo preče kupovine, ali teško je očekivati da će ijedan mali akcionar uložiti i jedan dodatni cent tamo gdje ga u kontinuitetu šikaniraju i pljačkaju, što je naravno i plan poduhvata – osmišljene pljačke malih akcionara. Mislili smo da se pokušaj pljačke neće više ponoviti nakon što je malim akcionarima oteta imovina kod razdvajanja distributivnih preduzeća i izjava sa najviših adresa da akcionari iz sektora ne treba da brinu jer dolaze bolja vremena, ali apetiti Holdinga su jasni: potpuno marginalizovati manjinske akcionare i obezvrijediti im imovinu“, kategoričan je Krgović.

ERS: Matično preduzeće će kupiti akcije HET-a

Iz „Elektroprivrede RS” tvrde da neće doći do privatizacije HET-a i da će Matično preduzeće kupiti akcije koje HET namjerava da emituje. Ističu i da je to „zaduženje“, iako je jasno da nije i da prodaja akcija znači promjenu i vlasničke strukture.

Foto: Capital/Sjedište ERS

„Matično preduzeće „Elektroprivreda Republike Srpske“ je obezbijedilo sredstva kojima će koristeći pravo preče kupovine kupiti akcije koje emituje HET u procentu od 65 odsto i na taj način zadžati sadašnji procenat vlasništva u HET-u i  nakon provedenog postupka što znači da je bilo kakva priča o privatizaciji HET-a apsolutna neistina i laž“, rekao je direktor Direkcije za ekonomsko finansijske poslove ERS-a Blagoje Šupić, prenio je ATV.

Nije objasnio kako će i nakon kupovine Matično preduzeće imati isti procenat vlasništva, kao ni kako će prodaja ostatka akcija, koje se planiraju emitovati, uticati na strukturu vlasništva u HET-u.

Izvršni direktor u HET-u Ilija Tamindžija u svojoj izjavi još više je zakomplikovao sve.

„Radi se o načinu obezbjeđivanja nedostajućih sredstava za HE Dabar, rekao bih najelegantniji način gdje HE na Trebišnjici neće imati nikakve dodatne troškove po pitanju kamata, ni bilo čega drugoga jer je Matično preduzeće već obezbjedilo sredstva. Matično preduzeće HET je obezbjedilo sredstva i dokapitalizovaće svoju, praktično kćerku firmu, koja je osnovana zbog lakše i brže realizacije HE Dabar”, rekao je Tamindžija za N1.

Nije želio precizirati o kom se iznosu tačno radi, ali dodaje da će HET u izgradnji „Dabra“ učestvovati sa 40 odsto, dok će 60 odsto novca biti obezbjeđeno kroz kreditna sredstva.

Ovaj podatak nije tačan jer će izgradnju kreditom finansirati Izvozno-uvozna banka Kine (CEXIM banka) u iznosu od 369,7 miliona maraka, a što je 85 odsto vrijednosti hidroelektrane. Predviđeno je da 15 odsto vrijednosti (oko 65,3 miliona KM) bude finasirano od strane preduzeća „HE Dabar“.

U trku za akcijama namjeravaju se uključiti i dvije federalne elektroprivrede

U povodu informacija da “Elektroprivreda Srbije” kupuje akcije preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), ispred Vlade Federacije BiH upućeno je pismo preporuke dvjema federalnim elektroprivredama da i one učestvuju u postupku dokapitalizacije HET-a.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, dopremijerka Jelka Milićević i ostali članovi Vlade FBiH stava su da JP “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo i “Elektroprivreda HZ HB” d.d. Mostar, mogu učestovati u ovoj dokapitalizaciji i zbog toga im je u tom smislu upućena pisana preporuka.

“Prema Zakonu o privatizaciji, Vlada FBiH ne može kupovati dionice. Svakako da je ovo projekt od državnog značaja u kojem se Vlada FBiH uvijek zalagala za osiguravanje integralnog upravljanja sistemom u širem području slivova Trebišnjice i Neretve i nastavićemo insistirati na zaštiti interesa Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine”, izjavio je federalni premijer Fadi Novalić, saopšteno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Opozicioni lideri upozoravaju da je dekapitalizacija neprihvatljiva

Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović upozorava na opasne namjere vlasti u Srpskoj.

Foto: Nebojša Vukanović

“Strahovanja i bojazan na koja sam uporno upozoravao javnost godinama unazad, da vlast namjerava na mala vrata tiho i (polu)tajno da proda i privatizuje poslednji resurs i javno dobro Republike Srpske – elektro-energetski sistem i Elektroprivredu Republike Srpske, pokazala su se nažalost osnovanim i tačnim. Ovo nije političko već životno pitanje, nije stvar jednog pojedinca ili manje grupe već cijelog naroda, i zato svi treba da se borimo i spriječimo prodaju svim demokratskim i legitimnim sredstvima”, piše na svom blogu zastupnik u NSRS Nebojša Vukanović.

Foto: Mirko Šarović

“Privatizacija Elektroprivrede RS ili nekog njenog dijela kao i dokapitalizacija je potpuno neprihvatljiva. To su strateška pitanja za Republiku Srpsku i nikakva promjena vlasničkog udjela ne smije da se desi na mala vrata“, izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović povodom najave moguće dokapitalizacije dijela Elektroprivrede RS odnosno Hidroelektrane na Trebišnjici.

„Elektroprivrede RS  je za Srpsku demokratsku stranku jedno od najvažnijih pitanja i zato ćemo narednih dana pomno pratiti šta će se desiti i da li će se ove najave obistiniti te preduzeti odgovarajuće aktivnosti“, poručio je Šarović.

Foto naslovna: Agencije
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter