Nagrada -Krupa- bez znanja žirija ustanovljena kada su organizatori shvatili da knjiga o Dodiku neće dobiti ništa??

Nagrada -Krupa- bez znanja žirija ustanovljena kada su organizatori shvatili da knjiga o Dodiku neće dobiti ništa??

Osnovali nagradu da bi je dodijelili Dodiku. Organizatori banjalučkog Sajma knjige ustanovili su ove godine nagradu „Krupa“ koja se dodjeljuje za najbolju promociju na Sajmu i koja je pripala knjizi „Uspon jedne ideje – sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika“ čiji su autori Nenad Kecmanović, Aleksandar Vranješ i Željko Budimir.

Nagrada je, kako saznajemo, ustanovljena nekoliko sati prije nego što će vrijedna priznanja biti uručena izdavačima i to nakon što je postalo jasno da Kecmanovićeva, Vranješeva i Budimirova knjiga neće dobiti nijednu nagradu. Na Sajmu se dodjeljuju nagrade „Moštanica“ za izdavački poduhvat godine, „Liplje“ za savremenu književnost, „Gomionica“ za najbolju knjigu za djecu i „Stuplje“ za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti.

„Članovima žirija je rečeno kako nagradu ‘Stuplje’ mora da dobije knjiga ‘Uspon jedne ideje – sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika’. Sva tri člana žirija su rekla da ne pristaju na to i da organizatori moraju da traže novi žiri ukoliko ne odustanu od te namjere“, kazao je naš izvor koji je odlično upućen u ovu priču.

Nagrada „Stuplje“ pripala je knjizi „I evo ja sam sa vama“ Vladislava Topalovića i Darka Ristova Đoga, u izdanju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, odnosno Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“. Nakon toga ustanovljena je nagrada „Krupa“ koja se dodjeljuje prvi put i koja je „sasvim zasluženo“ otišla u ruke Dodikovim biografima i panegiričarima.

„Žiri nema nikakve veze sa nagradom ‘Krupa’. Ona je ustanovljena bez našeg znanja i dodijeljena je ovoj knjizi bez naše saglasnosti. Žiri nije znao za ovu nagradu i o njoj nije mogao ni da odlučuje i potpuno se ograđujemo od toga da smo imali bilo kakve veze sa dodjeljivanjem ove nagrade pomenutoj knjizi“, rekao je predsjednik žirija Mirko Vuković. Članovi žirija su bili i Igor Simanović i Mijana Kuburić Macura.

Foto: Glas Srpske/Sa promocije knjige „Uspon jedne ideje – sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika“

Rukovodilac Sajma knjige Petra Ivić za naš portal kaže da „Glas Srpske“ punih 26 godina organizuje Sajam knjige na svoje i zadovoljstvo ljubitelja pisane riječi.

„U cilju da podstakne izdavače koji su prisutni na sajmu da svoje nove naslove knjiga putem promocija predstave i približe  čitalačkoj publici, ‘Glas’ je oživio dodjelu nagrade ‘Krupa’ za najbolje organizovanu promociju na sajmu koja se jedan duži period nije dodjeljivala. ‘Glas Srpske’  će  polovinom septembra 2022. godine organizovati po 27. put Sajam knjiga. U kontaktu sa izdavačima će nastojati da oni prijave i održe što veći broj promocija, a neka od njih biće nagrađena nagradom ‘Krupa’ za najbolje organizovanu promociju na sajmu“, kazala je Ivić.

Njene riječi demantuje sam „Glas Srpske“ koji 17. septembra piše da je na Sajmu prvi put dodijeljena ova nagrada. Četiri dana kasnije „Glas“ ponovo piše da se od ove godine dodjeljuje i nagrada „Krupa“. Radio-televizija Republike Srpske takođe piše da se nagrada „Krupa“ ove godine dodjeljuje prvi put.

Piše: Goran Dakić
Foto naslovna: Glas Srpske
Izvor: mojabanjaluka.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter