Naftaši u BiH zgrnuli milione, najavljena i nova poskupljenja goriva (Foto/Video)


Naftaši u BiH zgrnuli milione, najavljena i nova poskupljenja goriva (Foto/Video)

Iako je prošlu godinu obilježila pandemija virusa korona, brojna zatvaranja i pad prihoda, najveći naftaši u Bosni i Hercegovini, čije je finansijske izvještaje analizirao portal CAPITAL, zaradili su više od 39,4 miliona maraka.

Najprofitabilniji „Hifa“, „Nešković“ i „ Petrol BH oil Company“

Tri firme u okviru tešanjske grupe „Hifa“ ostvarile su u godini pandemije pozamašnu dobit u iznosu od ukupno 19,6 miliona KM. Ova grupa u vlasništvu porodice Ahmetlić odinu ranije, odnosno 2019. godine imala je profit od 25,5 miliona KM.

„Hifa Petrol Sarajevo“  u prošloj godini je ostvarila dobit od 8,2 miliona KM,  dok su godinu ranije bili u plusu 11,7 miliona maraka. Prihodi te firme su lani iznosili 303,5 miliona KM, a 2019. godine su bili za skoro 90 miliona veći, odnosno 393,2 miliona KM. Broj radnika nisu mijenjali i zapošljavali su 407 ljudi.

„Hifa oil“ prihodovala je u godini pandemije 392,6 miliona KM, dok su im godinu ranije prihodi iznosili 519,7 miliona maraka. U prošloj godini su prikazali dobit od 10,2 miliona KM, dok su 2019. godine bili u plusu 11 miliona maraka.

U istoj toj grupaciji je i „Hifa Tešanj“ koja je lani ostvarila dobit od 1,2 miliona maraka, a godinu ranije su profitirali sa 2,8 miliona KM. Prihod im je u 2020. bio 66,4 miliona maraka, a u 2019. godini 84,2 miliona KM.

Foto: Petrol

Odmah poslije „Hife“, prema dobiti je „Petrol BH Oil Company“, čiji je osnivač  „Petrol“ iz Ljubljane, a prošle godine su zaradili 10 miliona maraka, dok je 2019. godine njihova dobit iznosila 11,6 miliona KM. Sa 320 radnika su u protekloj godini ostvarili prihod od 350,5 miliona KM, dok su u 2019. godini obrnuli  510 milona KM sa 309 radnika.

Iza ove kompanije, po profitu je bijeljinski naftaš „Nešković“ koji je lani bio u plusu 9,4 miliona maraka, dok su godinu ranije zaradili 13,6 miliona KM. Prihodi ovog preduzeća u vlasništvu Dragana Neškovića su u godini pandemije iznosili 139,1 milion KM, a godinu ranije 172,8 miliona maraka. U 2020. godini su zapošljavali 521 radnika, a u 2019. godini njih 525.

Foto: neskovic.ba

„Nis Petrol“ Banjaluka imao je u prošloj godini profit od 237.665 KM, dok su u 2019. godini bili u plusu od oko 800 hiljada maraka. U 2020. godini su prihodovali 64,7  miliona KM, dok su godinu ranije imali prihod od 53 miliona maraka.

„G-Petrol“  Sarajevo, koji pripada grupaciji „Gazprom“, ostvario je lani dobit od 213.041 KM, dok su u 2019. godini profitirali mnogo više i to sa 6,2 miliona maraka. U godini pandemije su povećali i broj radnika, odnosno zapošljavali su 475 njih, dok su godinu ranije brojili 447 zaposlenih. Lani su im značajno smanjeni i prihodi i to sa 529, 8 miliona KM u 2019, na 386,7 miliona KM u 2020. godini.

U minusu „Nestro“ i „Krajinapetrol“

Bilo je i onih koji su prošlu godinu završili u minusu, a jedan od njih je „Nestro Petrol“ Banjaluka koji je kraj 2020. godine dočekao u minusu od 1,7 miliona KM, dok su godinu ranije imali dobit od četiri miliona maraka. Prihodi u prošloj godini su im iznosili 176,2 miliona maraka, a u 2019. godini 248,1 milion KM, dok im se broj radnika nije mijenjao, te su u obje godine zapošljavali 612 radnika.

Lani je u gubitku od 227.345 KM bila i firma „Krajinapetrol“ Banjaluka, dok su 2019. godine imali dobit od 1,2 miliona maraka. U 2020. godini su sa 162 radnika ostvarili prihod 38,3 miliona KM, dok su godinu ranije sa 159 zaposlenih imali prihode od 54,9 miliona maraka.

Piše: Bojana Ninković
Izvor: capital.ba

Naftaši zgrnuli milione, najavljena i nova poskupljenja goriva

Iako je prošlu godinu obilježila pandemija virusa korona, brojna zatvaranja i pad prihoda, najveći naftaši u Bosni i Hercegovini, čije je finansijske izvještaje analizirao portal CAPITAL, zaradili su više od 39,4 miliona maraka. To im nije bilo dovoljno, pa najavljuju i novo poskupljenje goriva. 

Pandemija je sve pritisla, ali ne i najveće naftaše u BiH. U prošloj godini korona krize, pozamašna zarada od 39,4 miliona KM slila se u kase
samo tri firme. 

Ekonomista Slaviša Raković tvrdi da u doba krize svjetskih razmjera, ovakve zarade nisu ništa novo u BiH, jer je to zemlja gdje je sve
dozvoljeno. 

- Trgovci naftom i naftnim derivatima nemaju razloga za strah bukvalno nikada. Prvo oni su jedno jako udruženje koji praktično drži  oligopol, da kažemo posluje kartelski, sami usaglašavaju i namještaju cijene, rekao je Raković. 

Građani koji su tokom pandemije masovno ostajali bez posla, bili bez primanja, sa negodovanjem gledaju na ove vrtoglavne zarade.

- To smo mi platili, to sve ide po građanima. Oni dižu gorivo, a plate nula bodova. Za državu ja govorim, četiri godine sam je branio, pa
smijem da kažem, sram ih bilo, rekao je jedna Bijeljinac. 

Njegov sugrađanin za ovakvu situaciju krivi vlast.

- Dok se jedni ljudi masovno bogate, i ko zna kojim putem idu, i kojim putem ovaj narod zamlaćuju i upropašćavaju, sve je više sirotinje i
bijede na putevima, rekao je on. 

Istovremeno, čim su počele da se otvaraju granice, došlo je do poskupljenja nafte na svjetskom tržištu, tako da su naftaši najavili poskupljenje goriva, a cijene će, kako poručuju, ići preko dvije marke.

Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske se pravdaju da je to jedini izlaz, jer kako navode,
rade sa minimalnim maržama. 

Potrošači su ljuti i tvrde da svako poskupljenje goriva, neminovno povlači i poskupljenje ostalih roba i usluga.

Ekonomista Slaviša Raković pojašnjava da u BiH imamo na sceni jedno oligopolsko ponašanje koje u suštini ničim nije ometeno.

- Vlasti i Republike Srpske i Federacije BiH gotovo na isti način na to gledaju. Od mjera primjenjuju isključivo ograničenja marže što je malo
besmisleno, jer postoje načini da se to u poslovanju zaobiđe i da se ostvari dobar poslovni rezultat bez obzira kolika je marža, rekao je Raković. 

Raković je istakao da je neprihvatljivo opravdanje naftaša da je gorivo, uprkos poskupljenjima, u BiH najjeftinije u regionu.

- To ništa ne znači, kaže Raković i pojašnjava da cijena naftnih derivata u maloprodaji zavisi prije svega od poreske politike zemalja, a ne od cijene naftnih derivata. On smatra da itekako ima mjesta za niže cijene goriva u BiH.

VIDEO:

 

Foto naslovna: rtvbn.com
Video: rtvbn.com/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter