Nadal bez milosti u finalu mastersa u Rimu

Nadal bez milosti u finalu mastersa u Rimu

Novak Đoković je izgubio u finalu rimskog mastersa od Rafaela Nadala sa 0:6, 6:4, 1:6 i tako ostao bez željene krune u "večnom gradu" ali i nekih istorijskih prilika da pretekne slavnog Španca.

U ovaj meč za titulu obojica su ušla sa po dve titule u prestonici Italije koje su osvojene upravo protiv takmaca s kojim se i sada odlučivalo o kruni, a obojica su imala i po 33 masters titule do ovog susreta. Rafa je poveo u obe te kategorije, i to na prilično impresivan način.

Od samog početka Nadal je dominirao, naročito posle napetog, dugotrajanog prvog gema, u kome je zahvaljujući defanzivnim majstorijama stigao do brejka. U svojim servis-gemovima njegova dominacija je bila tolika da Đoković nijednom prilikom nije stigao do više od dva osvojena poena, ali se Rafa nije samo na tome zaustavljao. Mleo je protivnika, iz minuta u minut. Na isteku 38. na semaforu je pisalo pomalo neverovatnih, istorijskih kada su njih dvojica u pitanju - 6:0 za Španca.

A istorijskih je jer je to bio 142. set koji su odigrali jedan protiv drugog, a prvi koji je završen "sa nulom". Đoković jeste bolje otvorio narednu deonicu, čak dobio servis-gem sa "nulom", ali je taj razlog za zadovoljstvo kratko trajao: za dva minuta je i Nadal bez izgubljenog poena osvojio gem, došavši do 1:1.

Borba se, međutim, rasplasmala. Nadalov servis više nije bio onako ubojit, a Novak više nije delovao pasivno u Špančevim servis-gemovima. Naprotiv, imao je i brejk priliku kod 2:1 u drugom setu, ali je Rafa to neutraslisao, pa je rezultatska "klackalica", uz dominaciju servisera, počela i trajala sve do završnice, s tim da je u dva gema Đoković morao da spasava brejk šanse rivala. U jednom trenutku i tri uzastopne, kada je Nadal imao 0:40 pri rezultatu 3:3.

A u finišu, Novak koji je tada stigao do tek druge brejk prilike na celom meču, tada ju je i iskoristio, za 6:4 i nastavak drame.

Bar je tako trebalo da bude posle veličanstvenog "povratka u život", ali... Nadal je tada dodao gas. Brejkom je otvorio treću deonicu, imao takvu šansu i pri vođstvu od 2:1, ali je sledeću iskoristio za 4:1, posle čega je završni gem bio samo formalnost, iako je u njemu Đoković servirao. Jer, Novak je već bio poput grogiranog rivala, a Rafa se razgoropadio i - zasluženo slavio.

 

Izvor: Blic