Na suđenju Džombiću svjedočili Višković i Stevanović: Jedan kotao opravili a ostale pare profućkali?


Na suđenju Džombiću svjedočili Višković i Stevanović: Jedan kotao opravili a ostale pare profućkali?

Radovan Višković,  koji je bio izvršni direktor kompanije Boksit, i Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika, rekli su, kao svjedoci odbrane na suđenju Aleksandru Džombiću, da je kredit za Energoliniju bio spas za sistem Alumine.

Višković je rekao da je značaj sistema Alumine ogroman za Republiku Srpsku a da taj sistem ne bi opstao bez podrške Vlade Republike Srpske.

“Dotok gasa je bio otežan, pokušalo se sa mazutom ali ni to nije pomoglo. Došlo se do riješenja da se pravi vertilakna peć na ugalj što je, odgovorno tvrdim spasilo kompaniju”, rekao je Višković kao svjedok odbrane.

On je, međutim, na pitanje tužioca Republičkog javnog tužilaštva rekao da ne zna da je IRB, prije nego što je Energoliniji odobren kredit od 19,4 miliona maraka, već jednom odbila da toj kompaniji da kredit.

Jemac vraćanja kredita Energolinije bila je Alumina koja je i vraćala kredit sve do stečaja u Energoliniji. IRB-u je vraćeno 6 miliona ali je ta institucija ostala oštećena za 13,4 miliona maraka. Okružni privredni sud u Bijeljini je, u februaru 2021. godine proglasio ništavnim ugovor o kreditu između IRB RS i Energolinije.

Optužnica Aleksandra Džombića, bivšeg premijera Republike Srpske, tereti da je učestvovao u nezakonitoj dodjeli kredita IRB-a Energoliniji iako je znao da to preduzeće neće biti u stanju da vraća kredit.

Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika, rekao je da je kredit Energoliniji sigurno pomogao sistemu Alumine jer su rekonstrukcijom kotlova napravljene velike uštede. On je rekao da je i on pisao Vladi Republike Srpske moleći da Energoliniji bude odobren kredit. Na pitanje tužioca nije znao odgovoriti da li je iznos iz kredita potrošen namjenski.

Mile Matić, aktuelni predsjednik Upravnog odbora Alumine, rekao je da misli da kredit nije namjenski potrošen jer je rekonstruisana samo jedna peć od planirane dvije a da je drugu rekonstruisala Alumina sopstvenim sredstvima. Rekao je i da vjeruje da nije sporna odluka o dodjeli kredita već njegovo nenamjensko trošenje.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter