Na sramotu Dodika, SNSD i satelita koji za sramotu ne znaju: Borac VRS 18 godina bez struje (Foto/Video)


Na sramotu Dodika, SNSD i satelita koji za sramotu ne znaju: Borac VRS 18 godina bez struje (Foto/Video)

ZABORAVLJENI – kako žive borci danas, 30 godina posle formiranja VRS. Dan Svetog Vasilija je i Dan Vojske Republike Srpske, koja je formirana na današnji dan, 12.5.1992. godine. Širom Srpske obilježava se jubilej i održavaju razne svečanosti i manifestacije, ali je na njima najmanje demobilisanih boraca. Oni su poniženi, obespravljeni, zaboravljeni i zapostavljeni, većina ih preživljava na ivici, a vlast i Republika Srpska sjete ih se samo kada su im potrebni i kada se obilježavaju važni istorijski datumi i bitke iz Otadžbinskog rata.

Čim prođe ceremonija i slikanje, borci su prepušteni sami sebi, a kako preživljavaju mnogi pokazuje primjer Živana Macanovića iz sela Kalabače kod Šekovića. Javio se kao dobrovoljac na početku rata, obišao sva ratišta i u uniformi proveo 50 mjeseci na prvoj liniji fronta, a poslednjih 18 godina živi u mraku jer mu je država za koju se borio isključila struju u kući.

Ubrzo nakon toga preminula mu je majka, potom brat, a on je ostao sam da preživljava hraneći 10-ak ovaca. Nikada ga niko nije posjetio, pitao kako živi i ponudio pomoć, posao i život dostojan čovjeka.

Srećan Dan Vojske Republike Srpske svim časnim i zaboravljenim borcima, sa nadom da će se uskoro ispraviti bar neke od velikih nepravdi prema boračkoj populaciji i svima onima koji su podnijeli i dali veliku žrtvu a sada su ostavljeni i prepušteni sami sebi.

Pogledajte video prilog, tužnu priču  i razgovor sa Živanom Macanovićem iz Šekovića..

 

Video: Nebojša Vukanović/youtube.com
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter