Na spiskovima skoro svih stranaka bile su umrle osobe

Na spiskovima skoro svih stranaka bile su umrle osobe

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Željko Bakalar kazao je za N1 kako ova institucija puno radi, kako su rokovi kratki. Umorni su, rekao je, ali trude se da sve predizborne aktivnosti završe kako bi sve bilo spremno na dan izbora. Na sastanku koji je održan s ambasadoricom OEBS-a Kathleen Kavalec, kaže kako je od tužiteljice BiH saznao da je Tužilaštvo otvorilo 10 predmeta u vezi izbornih prevara, a da je jedan predmet prebačen na kantonalno tužilaštvo.

Za srijedu je zakazan zoom sastanak sa svim tužilaštvima u BiH i međunarodnim predstavnicima kako bi se utvrdilo ko je nadležan za slučajeve zloupotreba, a kako bi CIK dostavio potrebnu dokumentaciju protiv određenih osoba. "Skoro kod svih političkih stranaka na spiskovima potpisa podrške nađene su umrle osobe, ako to nije krivično djelo ja ne znam šta jeste. Kada se utvrdi koje tužilaštvo je nadležno mi ćemo te spiskove odmah poslati. Imali smo kod odbijenih, prijavljene i tri maloljetne osobe", rekao je Bakalar.

Za skidanje centralnog biračkog spiska sa stranice CIK-a, a prema odluci Agencije za zaštitu ličnih podataka, kazao je kako smatra da je to "politička odluka Agencije".

Izvor: ba.n1info.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks