Na neki čudan način koronavirus je resetovao čovječanstvo


Na neki čudan način koronavirus je resetovao čovječanstvo

Haris Pašović: Na neki čudan način koronavirus je resetovao čovječanstvo

Uspješni bh. reditelj Haris Pašović, umjesto o kulturi, umjetnosti i filmu, ovog puta je u intervjuu za Klix.ba govorio o gorućoj temi u našoj zemlji, regionu i svijetu - koronavirusu.

Da intervju ponovimo s nešto drugačijim i vedrijim temama, sačekat ćemo neka bolja vremena. Upitali smo Pašovića kako komentira veliki broj smrtnih slučajeva u Italiji i Španiji te smatra li da naš zdravstveni sistem i nadležni čine dovoljno kada je riječ o suzbijanju koronavirusa.

"Zaustaviti bolest i njene negativne ekonomske posljedice osnovni je cilj cijelog svijeta. Pokazalo se da je savremeni kapitalizam veoma ranjiv i da ga može uništiti jedan virus. Odjednom nije više važno da li imaš puno novca, da li si slavan, da li si na poziciji moći u društvu. Ne možeš da pobjegneš od koronavirusa čak ni kad imaš dobre političke veze. Ne možeš bolje da se liječiš ako imaš puno novca. Niko ne može da se 'ispali', granice su zatvorene, a bolest je svuda. Nema veze koje si nacionalnosti ili vjere. Na neki čudan način koronavirus je resetovao čovječanstvo", kaže bh. reditelj.

Dok bh. građani, kako kaže, drže epidemiju u cijeloj zemlji pod kontrolom jer, u većini, poštuju propisane mjere, smatra kako je naš zdravstveni sistem vrlo krhak.

Zdravstvo nije bilo spremno za epidemiju

"Zdravstvo nije bilo spremno za epidemiju. I vlast i opozicija su se do sada bavile sobom, umjesto glavnim životnim pitanjima, a zdravstvo je jedno od najvažnijih. Sada kad nam je mač svima nad glavom, i vlast i opozicija i dalje su tvrdoglavo opsjednuti sobom. Znate li ko je Ankica Gudeljević? Ja sam relativno dobro informisan, a nisam znao. To je ministrica civilnih poslova u BiH. Ona se nikad nije obratila građanima prije, a ni sada kada mora za vrijeme pandemije", ističe Pašović.

Isto se, dodaje, može reći i za federalnog ministra zdravstva koji, kako kaže, već dugo nije u mogućnosti da obavlja svoj posao, ali ga uprkos tome HDZ ne mijenja. Stoga se Pašović nastavlja pitati...

"Da li kantonalni ministri zdravstva zajedno s ljekarima unapređuju protokole za testiranje i tretman oboljelih, da li nabavljaju specijalna zaštitna odijela, da li prave planove za domaću proizvodnju neophodnog medicinskog materijala? Odgovor na svako od ovih pitanja je uvijek 'ne'. U organizacionom pogledu naš zdravstveni sistem je u rasulu. Zato je koronavirus ušao u zdravstveni sistem. Ljekari i medicinsko osoblje se trude, ali oni nisu mađioničari", konstatuje Pašović.

Činjenicu da u BiH nema mnogo zaraženih koronavirusom objašnjava kao rezultat dobrog ponašanja građana, policije, civilne zaštite i medija. Ipak...

"Mi imamo veliku smrtnost, 9 umrlih na 1 milion stanovnika, a to je, zajedno s Makedonijom, najviše u regionu. Mi vidimo samo dva čovjeka u ministarstvima zdravlja, doktora Gorana Čerkeza, pomoćnika u Federalnom ministarstvu zdravlja, i doktora Alena Šeranića, ministra zdravlja u RS-u. Meni se čini da je u ovom trenutku presudno, što se Federacije BiH tiče, napraviti hitno federalni krizni menadžment u zdravstvu, koji će imati ovlasti, neprekidno reagovati na stalne promjene toka epidemije, kontrolisati protokole, nabavljati potrebnu opremu, izdavati zdravstvena uputstva građanstvu i raditi s vladom. Pored toga i dalje, sve do kraja pandemije, svaki od nas, svaki pojedinac, će imati ključnu ulogu u borbi protiv zaraze. Mi, građani, možemo zaustaviti epidemiju", poručuje Pašović.

Nedostatak discipline jedan je, smatra, od uzroka velike smrtnosti u Italiji i Španiji,
zemljama koje su žarište epidemije koronavirusa u svijetu.

"Izgleda da je bitnu ulogu igralo to što u Italiji i Španiji ljudi nisu bili disciplinovani u početku i zaraza se razbuktala. U Kini su građani uspjeli da prekinu zarazu poštujući mjere izolacije", smatra Pašović.

Ovo nije vrijeme za politiziranje

Na pitanje da li je na pomolu velika kriza i šta nas čeka nakon koronavirusa,
reditelj potcrtava da smo zbog pandemije već u ekonomskoj, političkoj i društvenoj krizi.

"Niko u svijetu ne može predvidjeti šta će se događati za nekoliko mjeseci. Radnici su zabrinuti, poslodavci nervozni. Vlada FBiH je donijela zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i to je dobro. Ponekad izgleda da poslodavci traže da država zaposli na neodređeno vrijeme i njih i sve njihove uposlenike. To nije moguće. U drugim evropskim zemljama vlade daju kredite poslodavcima, kod nas se radi o bespovratnoj pomoći", govori Pašović.

Mnogi biznisi u svijetu su preorijentisali proizvodnju, komentira, pa tako Armani šije zaštitna medicinska odijela, Ferrari proizvodi respiratore, Bvlgari i Louis
Vuitton proizvode dezinfekciona sredstva i slično.

"Kod nas je Dita izvanredan primjer za preorijentisanje proizvodnje. Oni danas proizvode sredstva za dezinfekciju. Nijedna država ne može riješiti sve probleme.
Države imaju i druga plaćanja, penzije, obrazovanje, servise, socijalna davanja, plate u javnom sektoru. I kod nas će te plate morati biti smanjene. Ovo nije vrijeme za politiziranje. Nije ni vrijeme da se ruši vlast, jer nije moguće održati izbore", govori bh. reditelj.

Svako od nas, napominje, i svi zajedno možemo uraditi mnogo ako shvatimo da imamo zajednički cilj i da možemo pobijediti samo zajedno.

"Ili ćemo svi izgubiti. Možda djeluje zabavno prebrojavati ko je napravio ovaj ili onaj lapsus, ismijavati premijera Fadila Novalića da ne zna staviti medicinsku masku, ali to je sve irelevantno. Ova kriza može trajati mjesecima. Hajde da se sad svi udružimo, da zajedno kroz insititucije i u javnom dijalogu budemo pametni i da sačuvamo svoje živote i zemlju. Mi svako jutro brojimo nove mrtve i nove bolesne", poručuje naš sagovornik.

Niko drugi ne može da nas spasi, govori, sve je na nama kao zajednici.

"Lako je ismijavati one koji se bore. Većinu političara ne primjećujemo jer ne rade ništa, ne pojavljuju se, pa ih i ne kritikujemo. Nisam član nijedne partije i imam mnogo primjedbi na vlast. Ali mi sada nemamo neku drugu vlast. Bezvlašće i haos bi bili fatalni za nas. Već je veliki problem što ima samo nekoliko političara koji poduzimaju konkretne akcije. Fadil Novalić je jedan od njih, obećao je 150 hiljada testova, dobili smo ih, a na međunarodnom tržištu je to sada veoma teško pored drugih velikih zemalja i njihovih piratskih metoda. Obećao je zakon koji će pomoći radnicima i poslodavcima, i taj je zakon napravljen", kaže Pašović.

Smatra kako je ključnu ulogu u prvoj sedmici epidemije odigrao Fahrudin Radončić.

"Radončić je osigurao granice i režim ulazaka u zemlju. Ko je to još lider
u ovo opasno vrijeme? Niko. Ponavljam, ja nisam član ni SDA, ni SBB-a, ni bilo koje druge partije, ali neko mora da nas provede kroz ovu dramu", napominje.

Pojavom koronavirusa kriza se odrazila i na kulturu.

"Umjetnost i kultura su nokautirane. Mislim da može doći do zatvaranja nekih pozorišta, galerija i muzeja. Filmska umjetnost je već bila na izdisaju i prije epidemije", priznaje Pašović.

Kada smo ga upitali koji su njegovi planovi nakon završetka pandemije,
reditelj poručuje...

"Koronavirus je šah. U šahu su važni pamet, strategija i strpljenje. Ako kršite pravila u šahu, ispadate iz igre. Prvo moramo usmjeriti snage da se pandemija završi. To mnogo zavisi od toga da li ćemo mi, obični ljudi, kroz naše ponašanje i djelovanje, znati da dobijemo ovu bitku. Još vlada neko osjećanje među ljudima da će ovo proći i da će sve biti kao prije. Neće biti tako. Ovo je revolucionarna promjena u svijetu i ko preživi, živjet će u drugačijem svijetu od onog na koji smo navikli. Dobra vijest je da će taj svijet, vjerovatno, biti bolji", procjenjuje na kraju Pašović.

Izvor: klix.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks