Na dobošu vozila i oprema bivšeg giganta Unisa

Na dobošu vozila i oprema bivšeg giganta Unisa

Fabrika cijevi “Unis” u stečaju iz Dervente prodaje pokretnu imovinu u vrijednosti od 730.667 maraka, a na dobošu ovog nekadašnjeg posavskog giganta su, između ostalog, vozila i pogonska oprema.

- Imovina se prodaje u viđenom stanju, dok PDV, troškove utovara, demontaže i prevoza snosi kupac - istaknuto je u oglasu.

Usmeno javno nadmetanje, kako je navedeno u oglasu, biće održano 5. februara u 12 časova.

- Kupac je dužan najkasnije u roku od sedam dana od održane licitacije uplatiti licitiranu cijenu uvećanu za iznos PDV-a na žiro - račun ove fabrike i u tom roku preuzeti kupljenu imovinu u viđenom i zatečenom stanju. U protivnom gubi pravo na povrat kaucije koja ostaje “Unisu” - stoji u oglasu.

U oglasu koji je u srijedu objavljen u “Glasu Srpske”, navedeno je da se   specifikacija imovine koja se licitira može dobiti u prostorijama “Unisa” svakim radnim danom od osam do 14 časova, te da zainteresovani u prostorijama preduzeća mogu razgledati i stvari koje su ponuđene na prodaju.

Prema riječima stečajnog upravnika ovog nekadašnjeg posavskog giganta Laze Đurđevića, dosadašnja interesovanja za imovinu ovog preduzeća su bila mala, te se nada da će ovaj put licitacija biti uspješnija, jer novcem od prodaje pokušavaju koliko-toliko pokriti troškove, koju su, kako kaže, enormni.

- Sad uglavnom prodajemo sitnu imovinu, jer još nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Čim to bude završeno, gledaćemo da, ako bude zainteresovanih, prodamo kompletnu firmu, koja vrijedi oko 48 miliona KM. Sve se zbog virusa korona odužilo - kazao je Đurđević i dodao da još nisu okončane ni parnice, a na izmirivanje obaveza čeka više od 500 radnika.

Zahtjev za stečaj “Unisa” početkom 2019. godine podnijela je Nova banka Banjaluka, koja je povjerilac u tom preduzeću. Nakon toga je sud u aprilu donio rješenje kojim je pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za pokretanje stečaja. Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra prošle godine.

Problemi u “Unisu” traju godinama, a najveće potraživanje ima Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH, koja je prijavila dug od skoro 195 miliona KM.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, dugovanja je trebalo da budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Kaucija

U oglasu o prodaji imovine javnim nadmetanjem navedeno je da pravo učešća imaju  pravna i fizička lica koja uplate kauciju u visini od deset odsto od početne cijene predmeta, odnosno imovine koja se licitira.

Uplata kaucije, koju je kupac dužan dostaviti na uvid na dan licitacije, može se izvršiti na žiro račun “Unisa” broj 5553000047068245, Nova banka Banjaluka najkasnije dva dana prije održavanja nadmetanja.

Izvor: Glas Srpske