Na današnji dan je nestao David Dragičević - Institucije Republike Srpske i dalje štite ubice


Na današnji dan je nestao David Dragičević - Institucije Republike Srpske i dalje štite ubice

Prije tačno pet godina, u samom centru Banje Luke na Trgu Krajine posljednji put je viđen David Dragičević. Toga dana započela je potraga za tada nestalim dvadesetjednogodišnjim Davidom, a danas, 18. marta na tom istom mjestu simbolično su se okupili građani i aktivisti.

"Ovo je način da obilježimo najgori dan u mom životu...", započeo je svoje obraćanje Davor Dragičević. 

"Prije pet godina u ovo vrijeme Karan je proglasio smrt, smrt MUP-u Republike Srpske", rekao je Davor i dodao:

"Dok moje srce kuca i dok sam ja živ tražiću pravdu, pravdu za Davida. Poručujem građanima da, dok god poginjete glavu, nećete ništa ostvariti. Ovo će biti geto", rekao je Dragičević i ponovio da su, kako kaže, ubice njegovog sina i dalje na slobodi.

David Dragičević je nestao u noći sa 17 na 18. mart 2018. godine. Pronađen je mrtav na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u centru Banjaluke šest dana kasnije.

Davidova smrt i konferencija MUP-a pokrenuli su višemjesečne protestne skupove „Pravda za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine.

Davidovi roditelji od samog početka tvrde da Davidova smrt nije bez elemenata krivičnog djela već da se radi o ubistvu.

Okružno tužilaštvo nakon tri mjeseca vršenja predistražnih radnji, dana 28. juna 2018. donosi naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje za ubistvo.

Višemjesečni protesti Pravde za Davida kulminirali su tokom održavanja tri velika skupa u Banjaluci, kada su su okupile desetine hiljada građana.

Posljednji veliki skup održan je 5. oktobra, dva dana prije izbora u BiH. Protesti Pravde za Davida na Trgu Krajine okončani su 25.12.2018. godine hapšenjem Davora Dragičevića i čišćenjem Trga Krajine.

Par dana protesti se održavaju spontano, šetnjama banjalučkim ulicama, predvođeni Davorom Dragičevićem.

Posljednja šetnja održana je 30.decembra 2018. godine policijskom akcijom u kojoj je privedeno nekoliko lica.

Tijelo Davida Dragičevića 14. marta 2019. prebačeno je iz Banjaluke u Austriju. Tijelo je ekshumirano 12. marta 2019. godine na zahtjev njegovih roditelja, Davora Dragičevića i Suzane Radanović kako bi bilo pokopano u Wiener Neustadu, gradu gdje živi Davidova majka.

Umjesto da se rješava slučaj ubistva, dešavaju se progoni i suđenja protiv grupe Pravda za Davida na čelu sa Davorom Dragičevićem, ali i protiv Davidove majke Suzane Radanović.

Na Osnovnom sudu u Banjaluci pokrenuti su brojni postupci protiv članova grupe Pravda za Davida, a zbog okupljanja ispred Hrama Hrista Spasitelja. Dosad su svi postupci završili oslobađajućim presudama.

Izvor: 6yka.com/rtvbn.com  

Godišnjica nestanka Davida Dragičevića: Pet godina potrage za pravdom

Tačno prije pet godina na banjalučkom Trgu Krajine posljednji put je viđen David Dragičević. Na istom mjestu pet godina poslije okupili su se građani kako bi obilježili petogodišnju potragu za istinom i pravdom.

Foto: Screenshot/facebook.com/pravdazadavidadragicevica

David Dragičević je nestao u noći sa 17. na 18. mart 2018. godine. Pet godina poslije na Trgu Krajine, na mjestu gdje je David posljednji put viđen živ, simbolično su se okupili građani i aktivisti kako bi obilježili petogodišnju potragu za pravdom i istinom.

Tim povodom Davidov otac Davor Dragičević je okupljenim građanima i novinarima poručio da je danas punih pet godina od najgoreg dana u njegovom i životu njegove porodice.

“Ali današnji dan prije pet godina nije bio najgori dan meni već djetetu od 21 godine koji se zove David Dragičević, koji je moj sin, koji je dijete ovog grada”, rekao je Davor Dragičević pokazavši okupljenima sve dokaze koje su pribavili od trenutka kad je David posljednji put viđen na Trgu Krajine.

Dragičević naglašava da je njegov sin na današnji dan prije pet godina bio živ.

“MUP Republike Srpske je ubica, otmičar i mučilac Davida Dragičevića, djeteta od 21 godinu. Smrt hunti, pravda za Davida”, poručio je Davor Dragičević.

Davor podsjeća da ga je Milorad Dodik tužio za klevetu ali naglašava da ga niko nikad nije demantovao. Okupljenima je pokazao sliku vozila za koje tvrdi da je korišteno tokom otmice Davida Dragičevića. Ističe da vozilo s tim registarskim tablicama više ne postoji u Banjaluci.

Foto: Screenshot/facebook.com/pravdazadavidadragicevica

“Moram psovati. Je*eš sva prava vaša. David je mučen, ubijen. Je*eš i moje pravo. Je*eš i LGBT pravo. Je*eš i Dodikovo pravo. Je*eš i novinarsko pravo. Vi ste živi i zdravi. Ja sam živ. Šta je s pravom Davida Dragičevića na život? Šutite. Jedan dan hvalite zločinački MUP, drugi dan ga kudite. Rekao sam vam u junu 2018. godine. Ako ih ne zaustavimo, sve će nas pobiti”, poručio je Davor Dragičević.

Davor ističe da je David ubijen 23. na 24. mart 2018. godine u službenim prostorijama MUP-a RS.

“Nije na Siniši Kostreševiću, sadašnjem direktoru Policije RS, da kaže ko je ubio Davida. To je na Tužilaštvu BiH, na Ozrenki Nešković, na Milanku Kajganiću”, ističe Dragičević, poručivši da dok je živ tražiće pravdu za svog sina.

Zahvalio se okupljenima i novinarima na podršci, ali je naglasio da mnogo ljudi griješi i da ide krivim putem.

“Dok god podignete glavu, dok god se bunite Miloradu Dodiku za svoja prava koja imate rođenjem, nećete ništa ostvariti, i uvijek će biti geto i ostaće i svi oni događaji pet godina poslije toga koji su se dogodili samo su nusproizvod otmice, mučenja i ubistva djeteta ovog grada, Davida Dragičevića. To će se nastaviti, buditer sigurni. Represija i sve, zato što su ubice i zločinci pet godina ovdje u ovom gradu, u Bosni i Hercegovini na slobodi. I u Federaciji, svuda, isto je to sve. Nema tu nikakve velike razlike”, poručuje Davor Dragičević.

Što se istrage tiče, navodi da će slučaj biti rasvjetljen ako Tužilaštvo bude radilo na osnovu dokaza i činjenica.

“Ako se ne bude prepalo, što sam ih upozorio, i ako bude uradilo u svojoj moći sve što može. Imaju već previše dokaza da bi pohapsili”, ističe Dragičević.

Komentarišući presudu za klevetu protiv Milorada Dodika, ističe da Dodik sve dobro zna.

“Može me tužiti hiljadu puta. Nikad ja njega, kao što u presudi sudija nije imao hrabrosti, nikad ja njega nisam označio kao ubicu. Ali saučesništvo u ubistvu je teži oblik od ubistva”, navodi Dragičević, naglašavajući da su do sada svi odgovorni trebali biti uhapšeni.

Na kraju je naglasio da će sledeća sedmica, do 26. marta, biti “sedmica Davida Dragičevića”, podsjećajući da ih je na ulicu izvela “zločinačka pres konferencija MUP-a RS”.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter