Muki je treći nišlija koga je Goran Bregović uzeo pod svoje: Kida kako pjeva! (Foto/Video)

Muki je treći nišlija koga je Goran Bregović uzeo pod svoje: Kida kako pjeva! (Foto/Video)

Da će muzika biti njegov svet, saznao je Muki kao mali... Za njega kažu da je pravi balkanski superstar, posebno među Romima. Danas ima 32 godine, i živi u Nišu. Njegovo ime je Muharem Redžepi, ali ga svi zovu Muki. Pevač je „Orkestra za svadbe i sahrane" Gorana Bregovića, i kao takav treći je kog je Goran Bregović uzeo iz ovog grada, baš zbog ogromnog talenta koji ima.

Muki nam je ispričao svoju priču o ljubavi prema svom voljenom gradu. iako u njemu nije rođen, voli ga kao da je jeste. - Rodio sam se u Prištini, ali smo 1999. godine izbegli sa Kosova. Tada smo došli u Niš, i tu smo i ostali. Srastao sam sa ovim gradom, mogu to slobodno reći. Faktički, za rodno mesto nemam osećaj, niti o njemu išta znam, a Niš mi zauzima posebno mesto u srcu. 

Foto: Filip Plavčić

Kako je već pomenuto, iz grada Niša ponikli su Ogi Radivojević i Alen Ademović. Muharem je treća nada Gorana Bregovića, i uvažava njegovo veliko poverenje. 

Da će muzika biti njegov svet, saznao je Muki kao mali. - Prvo što sam čuo, a da mi se zaista dopalo, bio je Toše Proeski. 

Pre njega, mogu slobodno reći da nisam ni znao da znam da pevam. To je bilo ono vreme njegovog albuma na kom je bio čuveni hit "Ledena". Počeo sam da pevam uz njega, i mnogo mi je bilo žao kada se desila tragedija i kada je on stradao. On je bio moj ulazak u svet muzike, a tek kasnije sam počeo da slušam narodnu muziku i da nju pevam. Dan po dan, sve sam više voleo muziku. Video sam da ja to mogu, da mi i sam grad može pružati mogućnosti, i odskočnu dasku za dalje korake u karijeri. 

Muharem inače potiče iz porodice muzičara. Njegov deda svirao je bendžo, a Muki je mislio da će biti klavijaturista, ali mu to nije išlo. Shvatio je da mu je pevanje najbolji adut. 

Godine 2011. prijavio se za učešće u "Zvezdama Granda“. - Ispao sam u drugom krugu, ali to nisam shvatio kao neuspeh, jer sam prepoznat u svetu muzike. Niš je metropola, puno je veselja, koje doduše sada ni ne stižem da radim od kako sam počeo saradnju sa Goranom Bregovićem. Počeo sam da putujem i radim sa njim, i zaista sam prebukiran. 

Završio je smer telekomunikacija u Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla" iz Niša. - Hteo sam da upišem fakultet, imao bih sve mogućnosti od strane zajednice i grada, ali me je muzika uvela u svoj svet. 

Sam grad, i ljudi u njemu, nisu toliko diskriminatorni obzirom da upravo Romi čine najbrojniju i najvidljiviju nacionalnu manjinu u Gradu.

Ko pokaže želju za radom, talenat i vrednost ima pomoć zajednice, društva i lokalnih samouprava, te samim tim i šansu za bolji život, van margina društva. 

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Niša."

VIDEO:

 

Piše: Suzana Trajković
Foto naslovna: Emilija Jovanović
Video: Muharem Redžepi/youtube.com
Izvor: espreso.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks