Mržnja, laži i spinovi: Oglasila se -više puta silovana sestra koja se zbog toga ubila- Ne zna se šta je sa -zaklanim bratom-?

Mržnja, laži i spinovi: Oglasila se -više puta silovana sestra koja se zbog toga ubila- Ne zna se šta je sa -zaklanim bratom-?

“Laži su priče o Srbima i ratu” Oglasila se sestra čovjeka koji je napavio haos u avionu. Ne stišavaju se reakcije na slučaj danskog državljanina Sulejmana Imamovića, koji je prije dva dana napravio haos na letu iz Danske prema Tuzli, koji je zbog magle preusmjeren u Beograd.

Imamović je nakon što je objavljeno da će avion ipak sletjeti u Srbiju umjesto u BiH, pokušao otvoriti vrata aviona, urlao je, psovao i pljuvao. Savladalo ga je kabinsko osoblje i priveden je nakon što je avion sletio u Beograd.

Više javno tužiteljstvo u Beogradu donijelo je danas odluku da će kazneno gonjenje Imamovića (58) prepustiti Danskoj, a on je pušten na slobodu.

Protiv Imamovića su podnesene krivične prijave za djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, kao i ugrožavanje sigurnosti vazdušnog prostora.

“Laž je da je Sulejman učestvovao u ratu, početkom 1990. je otišao u Dansku”

Premda su se po društvenim mrežama pojavljivale svakakve informacije o tome da su Imamović i njegova porodica stradali u ratu, to je u razgovoru za srpski Kurir demantovala njegova sestra.

Kazala je kako njezin brat ne mrzi Srbe, već je burno reagovao zbog straha od letenja.

“Ono nije bio moj brat! Ja ga takvog ne prepoznajem. Nisam mogla ni gledati ono”, rekla je na početku razgovora za srpski list te zamolila da joj se ne objavljuje ime.

Dodala je da Imamović nije nacionalist te da su vijesti i komentari o tome da je učestvovao u ratu ‘90-ih lažne jer je još početkom 1990. godine otišao u Dansku.

“Nije nacionalista, druži se sa Srbima”

“Moj brat nije nacionalist. Druži se sa Srbima u Danskoj. Ja sam bila kod njega u gostima ljetos i da je takav, ne bi ga ljudi onoliko poštovali. On se plaši aviona. Jedva ga je obitelj uvjerila da krenu avionom”, rekla je sestra.

Rekla je da sa Srbima nisu imali problema ni dok su živjeli u BiH.

“Nikakav problem nije bio sa Srbima, ono je bilo samo od straha i paranoje”

“Mi smo rodom iz Zavidovića. U našem naselju bilo je dosta Srba. Nikad nikakav problem nije bio. Srbi su nam pomagali i mi njima. Ono što je brat psovao, to nije bio on. Ono je samo od straha i paranoje. Kad je saopšteno da će avion prinudno sletjeti u Beograd, on je spavao i tada se probudio. Uplašio se. Problijedio je od straha. Nije bio pri sebi. Nikada ne bi opsovao nikoga, a kamoli na nacionalnoj osnovi. Ne bi takvu sramotu svojoj djeci napravio”, kroz suze i jecaje priča Sulejmanova sestra, piše Kurir.

Sestra kaže da je Imamović miran  porodičan čovjek.

“Rekla mi je nećakinja da je srpska policija bila jako fina prema njima i da su profesionalno obavili posao. Nećakinja je otputovala za Tuzlu, a Sulejmanova supruga je ostala s njim, nije ga željela ostaviti. Iznajmila je stan u Beogradu”, rekla je sestra Sulejmana Imamovića, koji je, kako smo naveli, u međuvremenu pušten iz pritvora i biće procesuiran u Danskoj.

Vikao “Zašto me vodite u Srbiju?”

Nakon što je pokušao otvoriti vrata, Imamović je počeo urlati.

“Jebem vam majku gospodsku srpsku! Je**m vam mater u usta srpska! Je**m vam mater balijsku! Zašto šutite? Zašto me vodite u Srbiju?” govorio je dok je pokušavao doći do prednjeg dijela aviona.

Onda je počeo pljuvati na putnike.

Dio putnika počeo mu je govoriti da se smiri.

“Neću se smiriti! Srušit ću avion. Ubit ću sebe, ženu i dijete. Ali je**t ću vam majku svima!” počeo je prijetiti. Stjuardesu koja ga je pokušala smiriti nazvao je kurvom, a u jednom se trenutku okomio i na vlastitu suprugu, rekavši da će i nju ubiti.

Šta je pozadina? - Pressmedia.ba 30.12.2021.

Međutim, u svim ovim informacijama niko nije objasnio ko je Sulejman Imamović. Tu informaciju, u komentaru ispod jednog od prenesenih tekstova, dao je korisnik Facebooka Mevludin Bektić iz Živinica.

Prema Bektićevim tvrdnjama, Imamović je u toku rata, na kućnom pragu, navodno zarobljen zajedno sa bratom i sestrom. Zločinci su mu kao je Bektić naveo danima silovali sestru i to pred njegovim očima, tako da je nesretna djevojka na kraju izvršila samoubistvo. Bektić tvrdi da je Imamovićev brat ubijen u logoru. Sam Imamović je je pretpio nepodnošljivu torturu koju je jedva preživio. Nakon razmjene, polomljenih kostiju, prebačen je u Dansku na liječenje, gdje je ostao i nakon rata i zasnovao porodicu, napisao je Bektić.

Izgleda da se, zbog neopisivih trauma koje je priživio, a koje ljudski um teško može i da pojmi da su moguće, nije mogao pomiriti sa činjenicom da će stupiti na tlo Srbije. Zajedno sa njim privedena je i njegova supruga, koja je, nakon što je on savladan, također pokušala otvoriti vrata na avionu, piše Oslobođenje.

Iako je jučer prvobitno objavljena informacija da će protiv Imamovića biti podignuta samo prekršajna prijava, u međuvremenu se to promijenilo. Podignuta je krivična prijava i to zbog širenja rasne i nacionalne mržnje, te zbog ugrožavanja bezbjednosti saobraćaja. Imamović će biti danas saslušan u beogradskom tužilaštvu.

 

Video: Maxum/youtube.com
Izvor: banjaluka.net/pressmedia.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter