Može li se PDP spasiti od novog raskola? Ključa pred sjednicu Predsjedništva PDP


Može li se PDP spasiti od novog raskola? Ključa pred sjednicu Predsjedništva PDP

Nastavljen je verbalni rat visokopozicioniranih članova PDP-a. Sjednica Predsjedništva te stranke zakazana je za sutra.

Draško Stanivuković najavio je kandidaturu za novi mandat na čelu grada iako odluka o tome nije donesena na organima stranke kojoj pripada kao ni na nivou opozicije u Republici Srpskoj. On je sinoć prilikom posjete Mjesnom odboru te stranke u Zalužanima rekao da je taj odbor već predložio kandidate za odbornike a i da je dobio jednoglasnu podršku tog odbora za kandidaturu.

Potpredsjednik PDP Igor Crnadak reagovao je statusom na Facebooku. On je napisao da je “sinoć u Zalužanima nastavljena kampanja za prevlačenje cijelog PDP u SNSD koaliciju”.

“Ni sinoć nije bilo predsjednika PDP kao ni bilo kojeg od potpredsjednika iz Banjaluke”, napisao je između ostalog Crnadak.

On je uz objavu stavio i video iz 2019. godine na kojem Stanivuković u Narodnoj skupštini Republike Srpske čita imena institucija koje su sarađivale sa Prointerom. Crnadak pita da li je politika sa snimka ista onoj koju danas provodi Stanivuković.

PDP će u četvrtak i u subotu imati istorijske, prelomne sjednice. PDP će potvrditi da je jedan od najistrajnijih lidera opozicionog bloka i konačno otkloniti sve dileme  poručio je prije nekoliko dana potpredsjednik stranke Igor Crnadak.

Označio je Draška Dodikovim čovjekom. Prethodno je iznio niz optužbi na račun stranačkog kolege Draška Stanivukovića, takođe potpredsjednika stranke te gradonačelnika Banjaluke, i otvoreno ga označio kandidatom Milorada Dodika, predsjednika Srpske i SNSD-a, te se pomenutom retorikom pridružio Jeleni Trivić i Nebojši Vukanoviću, liderima Narodnog fronta i Liste Za pravdu i red, koji isto tvrde već duži period.

Iz pomenutog se da zaključiti da će stranka već ove sedmice odlučivati da li je uz Stanivukovića ili ne. Ukoliko ga ne podrže, više je nego jasno kako će mladi gradonačelnik napustiti stranku te samostalno izaći na izbore.

Imajući u vidu njegovu neskrivenu ambiciju da se kandiduje za predsjednika Srpske 2022. godine, a koju je prepustito tada partijskoj koleginici Jeleni Trivić, jasno je da za njega opcija povlačenja ne postoji, samo je pitanje u kojem će aranžmanu nastupiti, ispred PDP-a, samostalno ili kako neki prognoziraju, a što je najmanje izvjesno, kao kandidat SNSD-a.

“Današnja Crnadkova objava jeste vrlo jasna i oštra kritika na račun gradonačelnika, njegovu samouvjerenost ali i direktno prozivanje zbog bliskosti sa aktuelnom vlasti na entitetskom nivou.

Pitanje je na koji način će se ovo razriješiti, da li će se PDP pocijepati ili će aktuelni gradonačelnik krenuti sopstvenim putem sa svojim pristalicama.

Ono što je izvjesno jeste da sasvim sigurno Stanivuković neće biti njihov kandidat za gradonačelnika kao i da on od kandidature neće odustati. Uglavnom opšti je utisak da je većini građana Banjaluke dosta političke bahatosti, predugo je osjećaju na sopstvenoj koži od strane umišljenih političara“, rekla je politička analitičarka Tanja Topić  za naš portal.

I politički analitičar Velizar Antić naglašava kako je očigledno da postoje određene nesuglasice u PDP-u što se tiče kandidature za gradonačelnika Banjaluke.

“Draško Stanivuković je već najavio svoju kandidaturu a da se nije konsultovao ne samo sa ostatkom opozicije već vidimo da i u samom PDP-u nije bilo razgovora na ovu temu. Dakle, istorija se ponavlja jer se identična situacija dogodila i prije četiri godine kada je Stanivuković godinu dana prije izbora sam sebe proglasio za kandidata opozicije a da nije nikoga iz opozicije konsultovao.

Na taj način ih je doveo pred svršen čin da su i ostali morali da ga podrže. Međutim, za razliku od tog perioda mnogo stvari se promijenilo i ukoliko Stanivuković bude insistirao da bude kandidat za gradonačelnika, ovog puta sasvim sigurno neće dobiti podršku ostalih opozicionih partija“, ističe naš sagovornik.

Dodaje kako je to sasvim očekivano i logično iz ugla ostalih opozicionih partija te upitao zašto bi oni dali nekome podršku ko ih čak nije ni konsultovao i obavio razgovor sa njima.

Draško Stanivuković je na prethodnim lokalnim izborima pobijedio kandidata SNSD i tadašnjeg gradonačelnika Igora Radojičića. Dio javnosti i analitičara smatra da Stanivuković na svojoj pobjedi nad Radojičićem najviše može zahvaliti nezadovoljstvu banjalučana SNSD-om i otporom politici lidera te stranke Milorada Dodika.

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter