Može li država protiv mafije u svojim redovima? Nova hapšenja u slučaju -Dženan Memić- (Foto)


Može li država protiv mafije u svojim redovima? Nova hapšenja u slučaju -Dženan Memić- (Foto)

Nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prije tri dana pokrenulo istragu za ubistvo Dženana Memića, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo od juče ujutru privode službenike Uprave policije Kantona Sarajevo i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

“Privode se policajci koji se dovode u vezu sa ovim slučajem u okviru istrage Tužilaštva BiH”, rekao je Ifet Feraget, advokat porodice Dženana Memića.

Privedeni policijski službenici će biti salušani kao svedoci, a oni su i ranije saslušavani u ovim slučaju.

“Dugo traje ova borba i nadam se da će se privoditi policajci i slučaju ‘Dragičević’ da konačno malo uredimo ovo stanje i da se vidi da niko nije toliko moćan da bude iznad zakona”, rekao je Feraget.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo kratko je rečeno da policijski službenici Uprave policije MUP-a KS pod direktnim nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine provode određene istražne aktivnosti koje uključuju i saslušanje određenog broja osoba u predmetu “Dženan Memić”.

“U cilju zaštite interesa istrage, u ovom momentu, nismo u mogućnosti davati više informacija”, naveli su iz policje.

Iz Tužilaštva BiH koje radi na ovom slučaju je rečeno da se provode redovne istražne aktivnosti postupajućih tužilaca, zajedno sa policijskim službenicima Uprave policije MUP-a KS.

Otac Dženana Memića, Muriz Memić, ističe da vjeruje Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i vjeruje u pozitivan ishod istražnih radnji koje se provode u vezi sa ubistvom njegovog sina.

“Ovo smo čekali šest i po godina. Ovo je šira akcija Tužilaštva BiH i vjerujem u pozitivan ishod jer i ja sam im dovodio svjedoke”, rekao je Memić.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je prije dva dana zvaničnu naredbu o pokretanju istrage u slučaju “Dženan Memić” protiv sedam osoba za krivično djelo ubistvo, organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pomoć počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela i sprečavanje dokazivanja.

Istraga je pokrenuta protiv aktuelnog sudije Suda BiH i bivše glavne tužiteljke Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić, bivšeg tužioca Tužilaštva KS Merisa Ćate, policajaca MUP-a KS Sakiba Kreme, bivšeg policijskog komesara MUP-a KS Vahida Ćosića, ali i saobraćajnog vještaka Ševala Kovačevića i NN lica.

Podsjećamo, Dženan Memić je 8. februara 2016. godine zadobio povrede opasne po život u Velikoj aleji na Ilidži, a 15. februara je preminuo na KCUS-u, a njegova smrt do danas nije dobila pravosudni epilog.

Foto naslovna: 072info.com
Izvor: Nezavisne novine/N1/Klix/gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter