Možda zvuči pretjerano - Ali, građani Republike Srpske nestaju pod naletom malignih bolesti

Možda zvuči pretjerano - Ali, građani Republike Srpske nestaju pod naletom malignih bolesti

U Srpskoj je iz godine u godinu sve veći broj oboljelih od malignih bolesti. Vlada tvrdi da ima strategije, ali prethodne nisu urodile plodom.

Srpska nestaje pod naletom malignih bolesti. Zvuči pretjerano, ali godinama se bilježi porast broja oboljelih od malignih oboljenja, naročito od karcinoma materice, dojke, prostate i debelog crijeva. Poražavajuće je, a to je pokazala i nedavno objavljena revizija, da strategije i programi prevencije nisu dali gotovo nikakve rezultate. Zvanično, na kraju 2015. godine, u Srpskoj je od malignih bolesti bolovalo 75.000 ljudi. Revizija je dala niz upozoravajućih podataka kada je u pitanju prevencija u periodu 2015-2018. godine. 

Broj oboljelih u 2015. je za 10 odsto veći nego u 2012. godini. Zbog malignih oboljenja, odobrava se 30 odsto od ukupno odobrenih prijevremenih penzionisanja u Republici Srpskoj. Evidentan je i rast broja oboljelih od četiri tipa malignih oboljenja, koja su u programu označena kao prioritetni za rano otkrivanje. 

Fond zdravstvenog osiguranja je ugovore o preventivnim pregledima 2009. prestao da potpisuje sa domovima zdravlja, a 2011. prevenciju plaća po pojedinačnim projektima na osnovu javnih poziva, na koja se javljaju i udruženja građana. Za realizaciju navedenih projekata izdvojeno je, prema podacima iz Fonda, oko tri miliona maraka.

„Na osnovu rezultata projekata, očigledno je da su bili opravdani, jer su, zahvaljujući preventivnim pregledima, otkrivena maligna oboljenja ili sumnje na malignitet kod više stotina pregledanih osoba, koje su nakon pregleda upućene na dalje pretrage i liječenja“, kažu u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

U Ministarstvu zdravlja kažu da se mnogo radi na prevenciji i da tek treba da se radi.

„Akcionim planom za prevenciju i kontrolu nezaraznih blesti 2019. do 2026. godine, koji je nedavno usvojila Vlada Republike Srpske, predviđeno je sprovođenje integrisanih mjera usmjerenih ka faktorima rizika u svim sektorima i jačanje zdravstvenog sistema, sa ciljem unapređenja prevencije i kontrole nezaraznih bolesti“, kažu u Ministarstvu zdravlja Republike Srpske.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo, u 2016. godini otkriveno je 5.786 novooboljelih od malignih bolesti u Republici Srpskoj.

 

Izvor: BN TV