Mogu nam oduzeti zastavu i himnu, ali ne ponos i savjest

Mogu nam oduzeti zastavu i himnu, ali ne ponos i savjest

Olimpijski komitet Rusije dozvolio je nastup ruskim sportistima na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, bez državnih i nacionalnih obilježja, pod zastavom olimpijskog pokreta i nazivom Olimpijci iz Rusije.

Međunarodni olimpijski komitet je prošle nedjelje suspendovao Rusiju sa Igara u Južnoj Koreji, poslije dokaza o sistemskom dopingu

Bilo je pitanje da li će vlast u Moskvi, koja demantuje da je učestvovala i kontrolisala sistematski doping, prihvatiti poziv da čisti sportisti idu u Južnu Koreju, ali je predsjednik Olimpijskog komiteta Rusije Aleksandar Žukov danas obavijestio da su oni dobili zeleno svjetlo.

"Ruski sportisti su spremni da budu dio Olimpijskih igara, uprkos teškim okolnostima i odluci koja nije sportska. Ići će sportisti koji imaju čist dosije, a njih je mnogo, mnogo više od onih drugih. Samo četiri ili pet naših vodećih sportista neće učestvovati. Rusija šalje jak tim", rekao je Žukov.

Jedan od najboljih ruskih hokejaša Ilja Kovaljčuk, koji je od prvog dana govorio da bi Rusija trebalo da dozvoli sportistima da se takmiče u Pjongčangu, uputio je emotivnu poruku:

"Mi smo ruski sportisti. Mogu nam oduzeti zastavu i himnu, ali ne naš ponos i našu savjest. Patriotizam i ljubav prema našoj domovini niko nam ne može oduzeti. Idemo tamo i borićemo se jače nego ikada", rekao je igrač ekipa SKA iz Sankt Peterburga, a nekadašnji as NHL lige, u timovima Atlante i Nju Džersija. 


Izvor: Agencije