Moderna cesta između BiH i Crne Gore je civilizacijska obaveza


Moderna cesta između BiH i Crne Gore je civilizacijska obaveza

Mladi polaznici ALPI programa u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) su poslali saopštenje koje objavljujemo u cjelosti:
“Mi, mladi lideri, Amina Gec (SBB BIH), Sandra Janković (SDS RS), Mileta Radovanić (GP URA CG) i Nikola Zirojević (SD CG), polaznici ALPI programa u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta (IRI), ovim putem izražavamo žaljenje usljed činjenice da je put Podgorica-Sarajevo, tačnije dio puta Plužine-Foča, u izuzetno lošem stanju, te apelujemo na nadležne obje države da što prije, sagledavajući sve njegove benefite, započnu sa realizacijom projekta sanacije navedenog puta.

Imajući u vidu činjenicu da je dobra saobraćajna infrastruktura jedna od ključnih pretpostavki dobre komunikacije i dobrih međudržavnih odnosa, te intenzitet saobraćaja koji se odvija ovim putnim pravcem, smatramo da je ovakvo stanje dijela puta Sarajevo-Podgorica, od Plužina do Foče, nedopustivo. Pitamo se dokle će i građani Crne Gore, i građani Bosne i Hercegovine i Republike Srpske , prije kretanja na put razmišljati o neugodnom iskustvu koje ih čeka kada se točkovi njihovih automobila sa asfaltnog puta spuste na makadam.
Smatramo veoma važnim isticanje činjenice da se radi o putu koji povezuje glavne gradove dviju država, te da je to putni pravac koji se, nakon Podgorice, nastavlja dalje do glavnog grada Albanije, Tirane, put kojim turisti iz BIH i RS dolaze do većeg dijela crnogorskog primorja, a kojim građani Crne Gore, nakon Sarajeva, nastavljaju do Banja Luke i mnogobrojnih gradova Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i dalje. Osim toga, nista manje važan je i teretni saobraćaj koji se odvija ovim putnim pravcem, te činjenica da se vozači šlepera i kamiona svakodnevno izlažu određenom stepenu rizika putujući ovim dijelom puta.

Važno je i napomenuti da su stanovnici dva grada koji se nalaze u blizini granice, Plužina i Foče, i te kako povezani i mnogim rodbinskim vezama te za njih prolazak ovim putem gotovo da predstavlja svakodnevnicu, a samim tim i svakodnevan rizik”, kaže se u saopštenju mladih.
“Na kraju, posebno je važno uzeti u obzir i činjenicu da je projektnu dokumentaciju koja je završena 2018. godine finansirala EU, te da su predstavnici EBRD pokazali interesovanje za finansijsku podršku izgradnje ovog puta. Utoliko smatramo da je važnije da nadležni u obje države sjednu za sto i što hitnije reaguju, cijeneći da je ovo vrijeme kada je od najvećeg značaja da gradimo puteve i mostove, na taj način se jos više povezujući jedni sa drugima. Jer mi jesmo i komšijski, i prijateljski, i bratski narodi i jer jedni bez drugih, ma kako mislili, ne možemo”, ističu mladi polaznici projekta.

Izvor: Infomedia Balkan

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks