Mobilizacija 6.000 pripadnika Nacionalne garde


Mobilizacija 6.000 pripadnika Nacionalne garde

Ministarstvo odbrane SAD-a mobiliziraće 6.200 pripadnika Nacionalne garde iz šest sjeveroistočnih saveznih država, kako bi pomogli u pružanju podrške policiji Capitola i drugim organima reda u Washingtonu nakon pobune u srijedu.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Christopher Miller potpisao je naredbe o aktiviranju Nacionalne garde iz Virginije, Pensilvanije, New Yorka, New Jerseyja, Delawarea i Marylanda na period do 30 dana.

Zvaničnik Ministarstva odbrane rekao je da je cilj da pripadnici Garde pomognu osigurati Capitol i okolinu kroz inauguraciju izabranog predsjednika Džo Bajdena 20. januara.

Pripadnici Nacionalne garde dolaze u narednih nekoliko dana.

Ukupno je aktivirano 6.200, ali tačan broj vojnika koji će stvarno doći do grada može biti manji od toga, zavisno ko je dostupan u svakoj državi.

Garda neće biti naoružana, ali će imati opremu za zaštitu od nereda i zaštitnu odjeću, rekao je jedan zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, prenosi Anadolija.

Naredbe dolaze nakon što su naoružani demonstranti provalili u Capitol, prisiljavajući članove Kongresa da zaustave glasanje za ovjeru Bajdenovog izbora.

Kongres SAD-a potvrdio je izborne rezultate novembarskih izbora i tako je demokrat Bajden i formalno postao 46. predsjednik te zemlje.

Odlazeći potpredsjednik SAD-a Majk Pens saopštio je da je Kongres potvrdio glasanje elektorskog koledža, koji je prošlog mjeseca glasao 306:232 u korist Bajdena u odnosu na odlazećeg predsjednika Donalda  Trampa.

Pens je tako zvanično proglasio Bajdenovu izbornu pobjedu, kao i trijumf novoizabrane američke potpredsjednice Kamale Harris.

Poslanici oba doma Kongresa su odbacili pritužbe na regularnost izbornih rezultata iz saveznih država Pensilvanije i Arizone, a o sličnim primjedbama na rezultate iz Wisconsina nije bilo ni rasprave, jer nijedan poslanik nije podržao takve tvrdnje.

Izvor: N1