Mnogima se neće svidjeti: Instagram i Facebook uvode promjene, na ovo uskoro možete zaboraviti…


Mnogima se neće svidjeti: Instagram i Facebook uvode promjene, na ovo uskoro možete zaboraviti…

Kompanija je rekla da je to nekim korisnicima bilo korisno, dok je druge živciralo što su izgubili metriku.

Instagram, aplikacija za dijeljenje fotografija u vlasništvu Facebooka, pokreće opciju koja korisnicima omogućava da sakriju broj lajkova na objavama, novitet koji će uskoro biti dostupan i na Facebooku.

Korisnici Instagrama moći će sakriti broj lajkova na svim postovima na svom zidu i na vlastitim postovima. Obje opcije bit će dostupne na Facebooku "u nekoliko idućih sedmica", saopćio je Instagram u srijedu.

U razgovoru s novinarima, šef Instagrama Adam Mosseri rekao je da je cilj dati ljudima kontrolu nad njihovim iskustvima na aplikaciji.

Rekao je da testiranje nove opcije skrivanja lajkova nije pokazalo velike promjene što se tiče utjecaja na psihološko stanje korisnika, ali je dodao da su korisnici o tome imali podijeljena mišljenja.

Lajkovi, koji su na Instagramu u obliku srca, a na Facebooku u obliku palca gore, mogu se koristiti za mjerenje popularnosti postova i za korisnike osobno i za one koji profesionalno generiraju sadržaj te za kompanije.

Instagram je nedavno provodio testiranja tako što je malom broju globalnih korisnika dao mogućnost biranja između pokazivanja broja lajkova i skrivanja. Kompanija je rekla da je to nekim korisnicima bilo korisno, dok je druge živciralo što su izgubili metriku.

Mosseri je rekao da nije očekivao da će vidjeti značajnu promjenu u korisničkom iskustvu poslije te promjene. Rekao je da su kreatori sadržaja na društvenim mrežama koji imaju značajan broj pratilaca, bili podijeljenog mišljenja, a da su zabrinuti bili manje uhodani kreatori sadržaja.

Instagram se suočio s neugodnom situacijom zbog svojih planova da napravi verziju aplikacije za djecu do 13 godina i javni pravobranioci iz 44 američke savezne države pozvali su Facebook da odustane od tog plana.

Izvor: slobodna-bosna.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter