MMF poručio RS - Nemojte voditi računa o limitima, zadužujte se

MMF poručio RS - Nemojte voditi računa o limitima, zadužujte se

"MMF je pozvao sve vlade u okruženju, ne samo vlade Republike Srpske i Federacije BiH, i rekao - nemojte voditi računa o nekim barijerama i limitima, trebate ići na zaduženja,..", rekao je Višković.

- Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Srpska ima dovoljno prostora za zaduživanje jer je njen ukupan javni dug ispod granica propisanih zakonom.

"Možemo da uzimamo kredite. I Republika Srpska i BiH su najmanje zadužene u cijelom regionu", rekao je Višković u Zvorniku, odgovarajući na pitanje novinara da li Srpska ima još prostora za zaduživanje.

Prema njegovim riječima, trenutno je aktuelna vrlo simptomatična situacija, jer neki nisu u poziciji da uplaćuju obaveze prema budžetu Republike Srpske, dok istovremeno Vlada Srpske za neke radnike uplaćuje plate, poreze i doprinose.

"Mnogi od Vlade Republike Srpske traže pomoć iz budžeta, a onda neki traže da se ne zadužujemo", naveo je Višković.

On je naglasio da je i Međunarodni monetarni fond /MMF/, kao najveći kritičar zaduživanja, u prethodnom periodu promijenio svoj stav.

"MMF je pozvao sve vlade u okruženju, ne samo vlade Republike Srpske i Federacije BiH, i rekao - nemojte voditi računa o nekim barijerama i limitima, trebate ići na zaduženja, jer morate ubrizgati svjež kapital u tržište, što prije poboljšati bruto domaći proizvod i javnu potrošnju i time oporaviti privredu koja je pretrpjela ogromnu štetu u vrijeme pandemije virusa korona", rekao je Višković.

Izvor: srna.rs/rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks