MMA - Doživotna suspenzija za Ruslana Magomedova

MMA - Doživotna suspenzija za Ruslana Magomedova

Odbijanje davanja uzorka je po pravilima USADA izjednačeno s doping padom i zvanično mu se računa kao treći prekršaj.

Prema ruskim izvorima, Magomedov se neće žaliti na ovu odluku.

Ruski borac Ruslan Magomedov dobio je doživotnu suspenziju, pa više nikada neće moći da uđe u ring! Na taj način je postao prvi MMA borac koji je na taj način kažnjen!

Nekada najveći svjetski talenat u teškoj kategoriji treći put je pao na doping testu, i to tek nakon što je odradio dvogodišnju suspenziju, navodi se na portalu Fighsite.hr.

Ruski borac iz Dagestana (32) prvi prekršaj je napravio 2016. godine. U septembru te godine uzet mu je uzorak koji je na kraju bio pozitivan na ostarin. Kako je riječ o jednom od najtežih doping prekršaja, uslijedila mu je dvogodišnja suspenzija.

Ona mu je istekla u septembru prošle godine i sve je bilo spremno za povratak. Međutim, uslijedio je novi pad na doping testu. USADA (Američka antidoping agencija) je o tome ovog utorka izvijestila na zvaničnom sajtu.

Magomedov je na velika vrata u MMA svijet trebalo da se vrati u novembru na „UFC 230“, ali je odjednom sklonjen sa programa koji se održavao u „Medison Skver Gardenu“. Tadašnja zvanična izjava od strane njegovih predstavnika bila je kako su u pitanju problemi s dobijanjem vize.

Navijači su očekivali naredni datum njegovog povratka u oktagon, a kada se nije našao ni na događaju u Pragu, ali ni na ovom koja se 20. aprila održava u Sankt Peterburgu, krenule su spekulacije, navodi Blic.

Odgovor na njih došao je ovog utorka, ali ne onakav kakvim su se nadali navijači ruskog borca. Magomedov je bio pozitivan na doping testu odrađenom na uzorku uzetom 10. oktobra prošle godine. Tada je bio pozitivan na metobolite metiltestosterona, stanozolola i stanozolol-gluconorida. Sve tri navedene supstance pripadaju grupi anaboličkih steroida.

Treći prekršaj napravio je početkom februara ove godine, kad je odbio da da uzorak. To je bilo tokom istrage oko ovog prekršaja. Odbijanje davanja uzorka je po pravilima USADA izjednačeno s doping padom i zvanično mu se računa kao treći prekršaj. Danas je proces završen, te mu je USADA izrekla doživotnu zabranu nastupa. Zbog toga bi uskoro trebalo da bude sklonjen i sa UFC liste.

Magomedov je ukupno u karijeri ostvario 14 pobjeda i doživio je tek jedan poraz, koji datira još s početka karijere. Posle svega, to pripada prošlosti. Nažalost, Ruslan Magomedov će ostati upamćen kao prvi borac sa doživotnom suspenzijom zbog upotrebe nedozvoljenih sredstava.


Izvor: Fighsite.hr