Mladić branio majku, pa ubio rođaka

Mladić branio majku, pa ubio rođaka

Aleksić je osuđen za nanošenje teške tjelesne povrede sa smrtnom posljedicom. Jovan Aleksić (22) iz Blatnice kod Teslića osuđen je u dobojskom Okružnom sudu na godinu i po zatvora, jer je tokom svađe nogom udario i usmrtio rođaka Stanimira Lazića (37).

Aleksić je osuđen za nanošenje teške tjelesne povrede sa smrtnom posljedicom. U presudi se navodi da je krivično djelo počinio na mah u stanju bitno smanjene uračunljivosti i jake razdraženosti, u koju je doveden bez svoje krivice napadom Lazića na njegovu majku Milicu, piše Glas Srpske.

Prepirka i sukob

Prema presudi, obračun rođaka se desio 20. jula 2020. oko 22 časa u Blatnici. Tog dana Aleksić i Lazić, koji je bio pijan, došli su kod rođaka A. L. u Blatnicu. Njih dvojica su se tada posvađali oko donacije za izgradnju kuće, pa ih je rođak A. L. razdvojio i rekao da izađu napolje, da se ne tuku u njegovoj kući.

Kako se navodi u presudi, po izlasku napolje nastavili su prepirku i sukob u koji se umiješala i Aleksićeva majka Milica.

– Ona je stala ispred Lazića i rekla mu: „Šta ti misliš, da se mi tebe bojimo?“ On je tada planuo i rekao joj: „Nemoj da me provociraš i izazivaš“, te je uhvatio za vrat. Aleksić mu je tada kazao: „Ne diraj mi mater, nemoj da je udaraš, skini ruke sa vrata“, što je Lazić i učinio, ali je zatim Milici udario dva šamara, a ona mu je uzvratila i udarila ga drškom metle – navodi se u optužnici.

Dodaje se da je to sve kod Aleksića izazvalo strah jakog intenziteta egzistencijalne ugroženosti za sebe i majku. Ističe se da je to kod njega dovelo i do jake razdražljivosti i duševne poremećenosti prolaznog tipa pa je u takvom stanju nogom udario Lazića u glavu i vrat, usljed čega je on pao i udario glavom o tlo. Lazić je od udarca i pada zadobio teške povrede glave u vidu otoka mozga, krvarenja i pritiska na vitalne moždane centre, od čega je preminuo šest dana kasnije, 26. jula, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Presuda Aleksiću je nepravosnažna i na nju odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe.

Građanska parnica

Jovan Aleksić je uhapšen nakon što je Stanimir Lazić podlegao u bolnici. U pritvoru je proveo dva dana, da bi ubrzo bio pušten da se brani sa slobode. Vrijeme provedeno u pritvoru uračunato mu je u kaznu. Presudom je obavezan da plati troškove postupka, dok je porodica ubijenog Lazića sa zahtjevom za nadoknadu štete upućena na građansku parnicu.

Izvor: avaz.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter