Mladi ljekari ne žele da se bave porodičnom medicinom: Obimna administracija ometa rad porodičnih doktora


Mladi ljekari ne žele da se bave porodičnom medicinom: Obimna administracija ometa rad porodičnih doktora

Doktori porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka preopterećeni su obimnom administracijom i porastom broja pacijenata usljed opadanja interesovanja mlađih ljekara za ovu oblast, što može uticati na kvalitet rada, posebno kada se radi o primjeni propisa koji se vrlo često mijenjaju.

Ovo za portal CAPITAL tvrde u najvećoj primarnoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj, povodom mnogobrojnih opomena pred tužbu koje je Tvornica obuće “Bema” poslala porodičnim doktorima proteklih dana zbog otvaranja bolovanja teško bolesnim radnicama, a koje zbog teškog stanja nisu bile u mogućnosti da na vrijeme dostave doznake.

U Domu zdravlja su istakli da godinama unazad naglašavaju probleme sa kojima se bori primarna zdravstvena zaštita, a to je nedostatak porodičnih doktora i opadanje interesa mladih kolega da rade u ovoj oblasti, dok su postojeći timovi preopterećeni administrativnim poslovima, zbog čega raste mogućnost za pravljenje grešaka.

“Obraćali smo se svim nadležnim institucijama i ukazivali da je neophodno da se doktori što manje opterećuju sa administrativim poslovima, što pruža veću mogućnost za činjenje greške“, rekli su u Domu zdravlja.

U ovoj ustanovi smatraju da su opravdani zahtjevi poslodavaca za provjerama bolovanja svojih radnika, jer su im zakonski i podzakonski propisi dali pravo na to, ali isto tako treba razumjeti i porodične doktore koji rade odgovoran i težak posao i izloženi su učestalim i iscrpljujućim kontrolama.

“Nenamjerne administrativne greške, koje se mogu desiti sporadično, ipak nisu od suštinskog značaja za zdravlje samog pacijenta i su dio posla, jer ih je nemoguće izbjeći u današnjem vremenu kada je doktor u obavezi da bude konstantno fokusiran na pravilno vođenje administracije u svom radu“, kažu u Domu zdravlja.

Doktori preopterećeni

Na činjenje tih nenamjernih propusta utiču mnogi faktori poput preobimnog administrativnog rada kroz program sa podacima o pacijentima, praćenje propisa, instrukcija i uputstava za svakodnevni rad, stalne kontrole od strane Fonda, pisanje izjašnjenja po zahtjevima poslodavaca za provjere bolovanja, po zapisnicima Fonda, česta izmjena regulative i drugo.

“Svjesni smo da naši doktori  u moru svakodnevnih radnih obaveza ne mogu u svakom trenutku pravilno tehnički ispuniti svaku novčanu doznaku ili ispratiti svaki rok za ispunjenje administrativnih zahtjeva. To su medicinski stručnjaci, a ne pravnici “, poručili su iz Doma zdravlja.

Često se dešava, kažu, da se određena odredba zakona ili nekog podzakonskog propisa različito razumije i tumači od strane doktora, pravnika ili kontrolora FZO RS koji dolaze u kontrole, što je i opravdano, jer se radi o različitim stručnim profilima ljudi koji posjeduju potpuno različito stručno znanje i iskustvo.

Podsjećamo, CAPITAL je objavio da direktor Tvornice obuće “Bema” prijeti tužbama doktorima porodične medicine radi povrata novčanih sredstava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja isplaćenih bez pravnog osnova, zbog, kako navode, nepravilnog vođenja bolovanja.

Tehnički direktor “Beme” Marinko Umičević rekao je za CAPITAL da njega ne zanima šta doktori kažu zato što, kako tvrdi, sve lažu.

“Ako misle da nisam u pravu, neka angažuju advokata, kao što sam ja i neka me tuže. Neka pogledaju šta zakon kaže i kako propisuju bolovanje. Sramota je da ljekari ne znaju da otvore bolovanje, da su im doznake neispravne, pogrešno upisane“, rekao je Umičević.

Piše: A. Pisarević
Foto naslovna: Capital
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter