Misterija kostiju i lobanja iz zaječarske pećine: Forenzičar -Ovakav slučaj nisam imao u karijeri- (Foto)


Misterija kostiju i lobanja iz zaječarske pećine: Forenzičar -Ovakav slučaj nisam imao u karijeri- (Foto)

Misteriozan i jeziv prizor ljudske lobanje i kosti okačenih na štap ispod pećine u blizini sela Prlita, nadomak Zaječara, izazvao je burne reakcije u javnosti i brojne spekulacije.

U samoj pećini nađeni su posmrtni ostaci još nekoliko osoba, a Časlav Ristić, nekadašnji forenzičar kaže da bi ovaj slučaj mogle da rasvetle opsežne analize koje se rade u Institutu za sudsku medicinu, gde bi se moglo otkriti koliko su kosti stare i eventualno kako su osobe umrle.

Foto: Pećina u kojoj su pronađene kosti i lobanja/Privatna arhiva/Jovan Cvetković

- Starost kostiju određuje se u Institutu za sudsku medicinu. Na osnovu kostiju može se odrediti i da li se radi o muškom ili ženskom polu i kolika je bila njihova starost u trenutku smrti. Ukoliko su kosti dobro očuvane, može se utvrditi da li ima nekih povreda, odnosno da li je tu eventualno prošao projektil ili su povrede nanete nekim oruđem ili oružjem, kao što je na primer sekira - objašnjava Ristić.

On kaže da, ukoliko nema povreda, to znači da su te osobe umrle prirodnom smrću, ali je teže odrediti uzrok smrti, piše "Kurir".

- Dok je telo sveže, to jest do nakon godinu dana od smrti, iz želuca se može izolovati sadržaj i utvrditi prisustvo otrova ili neke druge supstance. Međutim, nakon otprilike godinu dana tkivo se raspada i ostanu samo kosti. Ipak, DNK iz kostiju se može utvrditi i posle 1.000 godina - kaže Ristić.

I ovaj veliki stručnjak, s godinama prakse iza sebe, kaže da ga vrlo čude okolnosti da je toliko kostiju na jednom mestu, način izlaganja kostiju, kao i to što se nalaze na tako nepristupačnom mestu.

- Nisam imao takav slučaj u karijeri. Neobično i misteriozno, postavlja se pitanje kako se to tu našlo i zašto - zaključuje on.

Foto: Privatna arhiva/Jovan Cvetković

Podsetimo, planinar Jovan Cvetković i njegov drug 13. septembra zatekli su užasan prizor ispred pećine - ljudsku lobanju i kost pobodene na štap. Bez dileme su ušli unutra, gde su naišli na gomilu ljudskih kostiju i najmanje tri lobanje.

Sekta

Sektolozi su procenili da je zbog načina izlaganja kostiju moguće da je reč o crnomagijskom ritualu koji obavlja sekta Kvimbanda. Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić rekao je da su kosti stare više od 100 godina i da se pretpostavlja da su iz perioda Prvog svetskog rata.

Čekamo policiju

U Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru rekli su da do njih još nije stigao ovaj slučaj.

"Nismo primili izveštaj policijske uprave u Zaječaru u vezi sa navodnim pronalaskom kostiju ljudskog porekla u pećini u ataru sela Prlita", saopštili su.

Piše: S.M.L.
Izvor: blic.rs

JEZIVA SCENA KOD ZAJEČARA Planinari u pećini našli LOBANJU PROBODENU NA KOLAC, sumnja se da je sve delo SEKTE: "Neko se time zabavljao ili pravio obred"

Planinar Jovan Cvetković i njegov drug istraživanjem nepristupačnih terena u blizini sela Prlita, na desetak kilometara od Zaječara, 13. septembra zatekli su užasan prizor ispred pećine - ljudsku lobanju i kost pobodene na štap!

Bez dileme su ušli unutra, gde su naišli na gomilu ljudskih kostiju.

- Prolazili smo suvim koritom reke, videli pećinu i popeli se do nje. Ispred smo ugledali pepeo neke omanje logorske vatre i neke kosti na štapu. Trebalo nam je nekoliko trenutaka da shvatimo kako gledamo u ljudsku lobanju - započinje priču Cvetković.

On dodaje da je ispred pećine zatekao dve lobanje I još toliko većih kosti.

- Unutra u pećini smo onda ugledali još jednu gomilicu raznih kostiju, rebara, nekoliko pršljenbova, fragment treće lobanje. Kosti su očigledno stare, mada ne znam tačno koliko, ali nismo ugledali nigde tragove možda nekog obreda ili slično - kaže Cvetković.

On ističe da iako je u početku bio zbunjen, prosto neverujući da gleda u ljudsku lobanju, ovo je ipak za njega jako zanimljivo iskustvo.

- Neobičan mi je to nalaz. Za nekoga koje odrastao uz filmove o Indijani Džounsu prizor je bio ultra zabava - nastavlja naš sagovornik.

Cvetković objašnjava da su kosti koje je pronašao bile jako stare, porozne a lobanje nekompletne.

- Od malena sam u prirodi. Penjao sam skoro sve najviše vrhove u okolini, odnosno u Makedoniji, Bosni, Crnoj Gori, Bugarskoj I Srbiji, i obilazili razna mesta, ali ovo je prvi put das mo naišli na ovakav prizor. Znamo da životinskih kostiju ima po šumama I gorama ali ovo je prvi put das mo naišli na ljudsku lobanju - kaže Cvetković.

On i njegov prijatelj su fotografisali sve što su pronašli a onda o svemu obavestili policiju. Odakle potiču kosti, da li je neki mistični obred u pitanju ili neslana šala istražuje Više javno tužilaštvo u Zaječaru.

Jedan od najpoznatijih srpskih sektologa Dimitrije Pastulović kaže da, prema opisu očevidaca, koji su videli kosti okačene o štapu, i fotografija, sve ukazuje na to da je reč o ritualu koji obavlja sekta Kvimbanda, piše "Kurir".

- Ovo jeste crnomagijski ritual, to liči na Kvimbandu, ono što nazivaju vudu magija. Postoji mogućnost i da su kosti iskopane iz nečijeg groba i prenete tu. Ako su kosti donesene, to je ono što radi Kvimbanda, to je dizanje mrtvih, nekromanija. Oni na sličan način reaguju, prave slične rituale i prizivaju dušu umrlog, uz obavezno žrtvovanje. Treba videti da li je pronađena neka životinja ili nešto slično na mestu gde su pronađeni ljudski ostaci - objašnjava on.

Arheolog i istraživač skeletnih ostataka sa velikog broja arheoloških lokaliteta dr Sofija Stefanović kaže da je važno da građani prijave ovakva nalazišta Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Više skeleta

- Na osnovu fotografija vidi se da su to ljudske kosti, vide se dve središnje kosti u karlici, to su ostaci najmanje dve individue. Ovde nije reč o sahranjenim ljudima, ovo nisu grobovi, ovo su razbacane kosti. Pošto su sva meka tkiva već istrulila, jasno je da je to nešto starije što bi bilo dragoceno i za Zavod. Ne može se naslutiti koji period je u pitanju, to će pokazati analiza, ali očigledno je da su se sva meka tkiva raspala, a to ne može da se desi za brže od deset godina - ocenila je Stefanovićeva.

Iz zaječarske policije kažu da su obavili uviđaj, prikupili dokazni materijal i predali Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, iz kojeg navode da još prikupljaju informacije.

Kosti stare više od 100 godina

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić ističe da, prema njegovim saznanjima iz policije, nisu našli nikakvu osnovu za pokretanje nekog daljeg postupka.

Foto: Boško Ničić/V.Lalić/RAS Srbija

- Forenzičari su utvrdili da su kosti stare više od 100 godina i da nisu od većeg arheološkog značaja. Pretpostavljaju da su iz perioda Prvog svetskog rata. Nema nikakvih prijava iz tog perioda da je izvršen neki zločin.

Piše: D.K.
Foto naslovna: telegraf.rs
Izvor: blic.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks